Antena Meniu Search
x

Streinu Cercel: Pacienţii răniţi în Colectiv nu aveau infecţie intraspitalicească, erau "colonizaţi" cu bacterie

Persoanele rănite în incendiul din Colectiv care au ajuns la spitalul din Bruxelles nu aveau infecţie intraspitalicească, ci erau "colonizaţi" cu un tip de bacterie, aşa cum suntem fiecare dintre noi, a declarat profesor Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş"

Persoanele rănite în incendiul din Colectiv care au ajuns la spitalul din Bruxelles nu aveau infecţie intraspitalicească, ci erau "colonizaţi" cu un tip de bacterie, aşa cum suntem fiecare dintre noi, a declarat profesor Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş"

Precizările au fost făcute marţi, în legătură cu informaţii transmise de Spitalul Militar din Bruxelles referitoare la cei opt răniţi în incendiul din 30 octombrie transferaţi în 7 noiembrie la unitatea sanitară din Belgia, în care sunt date privind posibile infecţii nosocomiale.

Managerul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş" a explicat, într-o conferinţă de presă la Ministerul Sănătăţii, că în informaţiile transmise de spitalul din Bruxelles nu se face referire la o infecţie intraspitalicească, ci la o "colonizare" cu un anumit tip de germeni, însă care nu generează proces infecţios.

Profesorul Adrian Streinu Cercel a precizat că a analizat fiecare cuvânt din comunicatul spitalului din Bruxelles, în care se spune "cât se poate de clar şi de limpede că pacienţii păreau să fie colonizaţi cu un anumit tip de bacterie", şi nu infectaţi.

"Aş vrea să spun, de la început, că este un prototip de mod de a răspunde în termeni politically correct şi urmărim fiecare cuvânt în parte. Ceea ce spune acest comunicat cât se poate de clar şi de limpede este că pacienţii păreau să fie colonizaţi cu un anumit tip de bacterie. Colonizaţi, atenţie, şi nu infectaţi. Este o diferenţă majoră între colonizat şi infectat. Colonizarea înseamnă că este o populare cu un anumit tip de germeni, dar care nu generează proces infecţios", a explicat profesorul Adrian Streinu Cercel, potrivit Mediafax.

"Se ştie cât se poate de clar că noi suntem colonizaţi peste tot, fose nazale, faringe, tract respirator, mâini, la nivelul tubului digestiv, tractului urinar. Dacă nu am fi colonizaţi, nu am mai putea să creştem şi să ne dezvoltăm, pentru că aceste microorganisme care ne colonizează, ne populează pe dinafară şi efectiv prin interior constituie o serie de elemente, printre care şi vitaminele care ne ajută la creştere. Deci, colonizare egal populare. Nu vorbim de infecţii", a explicat Adrian Streinu Cercel informaţiile din comunicatul medicilor de la spitalul din Bruxelles.

Profesorul Adrian Streinu Cercel a mai spus că medicii de la Bruxelles şi-au luat şi o marjă de siguranţă, aşa cum face orice spital din momentul în care o persoană este internat, arătând că, pe zi ce trece, există un risc minim de a dezvolta infecţii nosocomiale, "ceea ce este perfect adevărat".

"Aşa cum se poate întâmpla în orice spital din Franţa, SUA, România, această infecţie intraspitalicească poate fi dată de un germene propriu, cu care pacientul este colonizat, cum este cazul de faţă, sau pe care îl ia de la un alt pacient care este vizavi de patul său, iar aceasta este adevărata infecţie nosocomială. Deci, din acest comunicat se vede cât se poate de clar că persoanele respective (opt răniţi în incendiul din Colectiv, n.r.) nu sunt infectate, ci sunt colonizate, deci populate potenţial cu anumiţi germeni. Nu face referire la niciun germen de spital, care să aibă rezistenţă modificată şi nici că există o şansă mică de a contracta o astfel de infecţie nosocomială", a subliniat Streinu Cercel, făcând referire la datele comunicate de spitalul din Bruxelles.

Managerul Institutului "Matei Balş" a mulţumit medicilor şi asistenţilor medicali care i-au îngrijit pe răniţii în incendiul din Colectiv, arătând că datorită acestora, care au muncit enorm, în prezent nu mai sunt decese.

La rândul lui, secretarul de stat Dorel Săndesc a spus că va fi făcută o analiză pentru a vedea cum ar putea fi îmbunătăţite lucrurile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Streinu Cercel: Pacienţii răniţi în Colectiv nu aveau infecţie intraspitalicească, erau "colonizaţi" cu bacterie