Tot mai mulţi studenţi veniţi din toate colţurile ţării aleg să se stabilească în Cluj (Video)

De Redactia Observator.
Publicat: 21.06.2019, 16:42.
Actualizat: 21.06.2019, 17:06

În Cluj-Napoca sunt peste 55 de mii de studenţi, veniţi din toate colţurile ţării. Şi nu este un secret faptul că după terminarea facultăţii, cei mai mulţi aleg să rămână acolo, să muncească şi chiar să-şi întemeieze o familie.

În Cluj-Napoca sunt peste 55 de mii de studenţi, veniţi din toate colţurile ţării. Şi nu este un secret faptul că după terminarea facultăţii, cei mai mulţi aleg să rămână acolo, să muncească şi chiar să-şi întemeieze o familie.

În aceste condiţii, este normal ca anumite zone să se depopuleze şi - automat - să se confrunte cu o criză a forţei de muncă. Iar acela este momentul în care e absolut necesar să fie organizat un târg de joburi. Nu oriunde.

Exact la Cluj-Napoca, acolo unde angajatorii speră să găsească destui tineri dispuşi să se mute şi să lucreze în Bihor, Covasna, Harghita şi Satu Mare.

Angajatorii şi-au prezentat ofertele de muncă din 21 de domenii, de la medici, până la contabili sau manageri.

Borboly Csaba, Preşedinte Cons Jud Harghita: Putem să le oferim un salariu atractiv, cel puţin la nivelul judeţului Harghita, pentru începător cel puţin 3500 de lei, în mână, deci net.

Ofertanţii spun că, din zece locuri de muncă scoase în concurs, cinci întotdeauna sunt dedicate proaspeţilor absolvenţi. Mulţi dintre tineri sunt dispuşi să se întoarcă acasă, dacă şi oportunitatea le surâde.

Reporter: Cu ce te-ar putea convinge un angajator să te întorci acasă?

Tânără: Cu bani. Cu bani mulţi, cu colegi.

În Covasna se caută angajaţi în PR, la Departamentul de Resurse Umane sau Asistent Manager la o firmă de utilaje agricole.

Ors Porkolab din Târgu Secuiesc, Covasna, director marketing: Avem zece puncte de lucru în toată ţara, sediul este în Târgu Secuiesc, suntem o firmă mare, cu un potenţial mare, le oferim condiţii foarte bune, le oferim la fle salarii competitive.

Gabriela este din Satu Mare şi a terminat Facultatea de Construcţii în Cluj-Napoca. Îşi caută un job în domeniu, ca proiectant.

Reporter: Cu ce ar reuşi să te convingă un angajator să te întorci în judeţ ca angajat al lui?

Gabriela Kovacs: Nu ştiu, să fie aproape, în primul rând, apoi este important să găsesc în domeniu ceva.

Fiecare reprezentant al locurilor de muncă ştie cum să-şi atragă posibilii angajaţi.

Martina Ujlaki: Avem o atmosferă super, Un mediu tânăr, dinamic, dimineaţa începem cu o glumă bună la cafea, după care ziua ne-o petrecem în birou ca o familie.

Tânăr: Nu de angajator e problema, de oraş în sine. În Cluj, nu ştiu, văd mai multe oportunităţi, îmi place mai mult oraşul în sine.

Specialiştii spun că anual în Cluj se stabilesc 10.000 de oameni şi pleacă doar 1.900. În Bucureşti din cei aproape 35.000 de studenţi care vin anual, aproape jumătate pleacă apoi spre alte localităţi.

Citește și
Social • acum 8 minute
Foto
Mașină de curse construită în România, readusă la viaţă la Cluj după 40 de ani
recomandari pe a1.ro
Iubita lui Florin Ristei, imagini amuzante din mașină. Cum se descurcă Naomi Hedman la lecțiile de Limba Română: VIDEO
Social • acum 19 minute
Foto
Paşte 2021. Cât va costa carnea de miel

Top știri

Ioana, o tânără româncă din Italia, mamă a doi copii, a murit fulgerător la doar 28 de ani, înaintea unei operații de rutină
1
Eveniment • ieri la 11:11

Ioana, o tânără româncă din Italia, mamă a doi copii, a murit fulgerător la doar 28 de ani, înaintea unei operații de rutină

Este anchetă în Italia, la o clinică privată din Perugia, după ce o tânără româncă în vârstă de 28 de ani, mamă a doi copii, a murit subit înaintea unei intervenții chirurgicale de rutină. Ioana Lingurar a făcut stop cardiac și nu a mai putut fi salvată de medici.

PARTENERI
Bianca Drăgușanu trăiește pe picior mare! Cât poartă vedeta la picior și cum își face rost de încălțările de lux
spynews.ro
VIDEO Ultimele clipe de viață ale interlopului împușcat în cap. Imagini dramatice de la locul crimei
gandul.ro
El e bărbatul în brațele căruia Anamaria Prodan și-a găsit liniștea: `Un vulcan care erupea din oră în oră`
prosport.ro
"I-am distrus tinerețea și m-a executat". Ce i-a facut o femeie lui Cristi Borcea. S-a dus la toți medicii, dar nu găsește tratament
antenasport.ro
Succesul Angelinei Jolie, scenariu de film. Lecții de viață de la marea actriță
CaTine.RO
După marele concert marca RBD, Maite Perroni vorbește despre refuzul foștilor ei colegi, Poncho și Dulce
tvhappy.ro
ULTIMELE ȘTIRI
16:57 Tineri prinși în toiul petrecerii, la Pitești, au mințit că dormeau când au sosit polițiștii. ”Acum 10 minute cine dădea muzică?” 16:49 Paşte 2021. Cât va costa carnea de miel 16:26 Vaccinare fără programare, medicul Valeriu Gheorghiţă explică despre cine este vorba 16:23 Un primar din Gorj îi duce dorul "tovarăşului" Nicolae Ceauşescu: "Vreau să vă mulțumesc pentru țara pe care ați construit-o" 16:16 Al cincilea caz de infectare cu noua tulpină de Covid: Un bărbat de 69 de ani din Constanţa 15:55 Imagini rare surprinse cu un râs adult pe Valea Ierii, în judeţul Cluj 15:51 Suedia suspendă plățile către Pfizer și cere explicații privind numărul de doze de vaccin într-un flacon 15:20 Georgeta Luchian Tudor, soția rapsodului Tudor Gheorghe, a murit. A petrecut mai bine de 50 de ani pe scena teatrului românesc 15:17 Doi frați moldoveni au fost executați la nunta unuia dintre ei, în Rusia. Mesajul sfâșietor lăsat de mireasa îndoliată 15:14 Programările din etapa a doua de vaccinare vor fi amânate. Explicaţiile lt. col. medic dr. Valeriu Gheorghiţă
CITEȘTE PE A1.ro
Jorge, imagine rară cu cei doi copii ai săi. Cum arată Karina și David
A1.RO
Andreea Marin, mamă pentru a doua oară? Dezvăluiri din intimitatea relației cu Adrian Brâncoveanu, bărbatul care i-a atins inima
A1.RO