Antena Meniu Search
x

Video Studenţii refugiaţi din Ucraina vin la noi pentru a-şi finaliza studiile. "Avem tot ce ne trebuie aici"

Au încercat să-și construiască viitorul departe de casă, dar s-au văzut nevoiți să fugă din calea tunurilor. Este povestea a sute de tineri din toate colțurile lumii, care au mers la facultate în Ucraina. Acum îşi reconstruiesc visurile în alte ţări, inclusiv în România. Vor să-și termine studiile, iar universitățile de la noi îi primesc cu brațele deschise. 

de Redactia Observator

la 07.03.2022, 08:08

Vezi și

Essam și Kalifa sunt din Egipt și au ales să-și urmeze visul de a deveni medici în Ucraina. N-au apucat să-şi ducă planul până la capăt. A venit războiul şi au fugit spre graniţa cu Polonia, încercând să se salveze.

Essam Mohamed, student: Am stat 3 sau 4 zile. A fost foarte greu pentru mine să stau acolo, nu am mâncat, am dormit pe stradă.  Ne-au atacat la graniță. Dacă încercam să-i întrebăm ce putem face, unde putem sta, unde putem mânca, ne loveau. La fel și în trenuri. Dacă încercam să plecăm de la noi din oraș spre graniță, ne loveau și ne spuneau ”doar ucrainenii prima dată, voi stați aici și orice vreți, după ucraineni. 

Kalifa Mohamed, student: Am mers pe jos 25 de kilometri, am petrecut 10 ore mergând. 

Au făcut cale întoarsă spre cea mai apropiată graniță cu România. Au ajuns la noi și, spun ei, vor să rămână. 

Pe acelaşi subiect

Essam Mohamed, student: Toată lumea aici a încercat să ne ajute. Dacă am avut nevoie de mâncare, apă, orice, ne-au ajutat cu tot ce ne-a trebuit. 

Kalifa Mohamed, student: Avem tot ce ne trebuie aici. Vreau să rămân aici să-mi termin studiile. Sunt în primul an la medicină. 

Studenţii vor să îşi continue studiile la noi

La fel ca ei sunt sute de studenți refugiați cazați în căminele universităților din București. În campusul din Regie le-am găsit pe Maya și Mahym. 

Maya, studentă: Sunt în ultimul an și mai aveam 3 luni de facultate. Cei de acolo ne-au spus că dacă nu ne vom putea întoarce în acest timp, ne vor da automat diplomele. Dacă nu voi putea obține diploma din Ucraina, voi continua aici facultatea. A doua mea specializare este pe engleză și aș vrea să urmez asta aici.

Ministerul Educației dă studenţilor refugiaţi posibilitatea să solicite transferul aici în orice moment. Soluții există și pentru cei care nu au documente de studii. 

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: E suficientă o declarație pe propria răspundere pentru ca universitatea sa poata analiza solicitarea de înmatriculare /// cu condiția să aducă aceste acte de studii înainte de finalizarea ciclului universitar. Studenții cu cetățenie ucraineană, mai mult decât atât, vor beneficia de finanțare de la bugetul de stat în România.

Și elevii ucraineni vor putea merge la școală în România în una din cele 55 de școli cu predare în limba ucraineană din Suceava, Maramureș, Botoșani, Tulcea, Timiș și Caraș Severin. Iar dacă nu vor fi suficienţi profesori...

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: Dorim să adresăm solicitări universităților  din Cluj, București și Suceava care au studenți la programe de studii in limba ucraineana, acesti studenti sa poata face practica pedagogică.

O altă soluție, spune ministrul Educației, este selectarea unor persoane, din rândul refugiaților, care au studiile necesare pentru a preda în școli pentru elevii ucraineni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Studenţii refugiaţi din Ucraina vin la noi pentru a-şi finaliza studiile. "Avem tot ce ne trebuie aici"