Antena Meniu Search
x

Video Autorităţile din România, măsuri de sprijin pentru refugiaţii ucrainieni: locuri de muncă disponibile

Pe lângă teama de război, mulți refugiați din Ucraina se confruntă și cu teama de necunoscut. Mulţi sunt doar în tranzit prin România, dar unii ar vrea să rămână şi să-şi găsească de muncă aici. Sunt cetățeni străini care munceau în orașele bombardate de armata rusă și care n-au acum niciun plan. Autoritățile de la noi au pregătit măsuri de sprijin, însă doar pentru cetățenii ucraineni. Restul sunt pe cont propriu.  

de Redactia Observator

la 06.03.2022, 21:44

Vezi și

Zeci de străini pentru care țara noastră a fost cel mai apropiat loc în care se pot pune la adăpost au plecat din calea războiului doar cu hainele de pe ei și acum își caută cu disperare un loc de muncă.

Refugiat: Caut orice fel loc de muncă ce m-ar putea ajuta să supraviețuiesc, să-mi ofere siguranță. Fiecare dintre noi caută cea mai bună variantă posibilă, iar dacă mi s-ar oferi șansa asta, da, sunt gata.  

În aceeași situație sunt și acești trei tineri din Africa. Au studiat în Ucraina și au rămas acolo să muncească. Războiul i-a adus la noi și acum, își pun problema cu ce vor supraviețui.

Decişi să rămână în România pentru o vreme

Pe acelaşi subiect

Refugiaţi: Sunt gata să muncesc, orice fel de ofertă de muncă primesc, orice job este disponibil pentru mine.  

-Avem carnete de student și toate documentele originale care atestă că avem studii.

- Suntem în căutare de cazare, vrem loc de muncă, un salariu modic.

- Venim din state în care se vorbește engleză sau franceză, putem să comunicăm foarte bine, să muncim în orice loc și vrem să avem șansa asta pentru că este cea mai bună opțiune pentru noi. 

- Ar fi cel mai bine pentru mine să rămân aici decât să mă întorc în Africa.

Autoritățile de la noi au un plan prin care să-i sprijine pe refugiații din Ucraina. Ajutorul vine, însă, doar pentru cei cu cetățenie ucraineană. Dacă până acum aveau nevoie de un aviz de la consulat și puteau rămâne la noi timp de maximum 9 luni, de acum vor putea sta timp de 1 an, fără a mai fi nevoie de viză. Iar accesul pe piața muncii se va face mai ușor chiar dacă nu au documente. 

Marius Budăi, ministrul Muncii: Va fi o declaratie pe propria răspundere si o proba de lucru la angajator dar asta pentru meseriile care nu necesita un grad mare de calificare. Au aceleaşi drepturi ca si cetatenii români, adica se înscriu la Agentia de Ocupare a fortei de munca, vom face si o baza de date cu dumnealor, cei care vor să lucreze pe teritoriul României.

Pentru restul refugiaților, soluția rămâne în mâinile polițiștilor.

Ciprian Mihai dir, adj Direcția Azil și Integrare: Aceștia se pot adresa polițiștilor de imigrări prezenți în taberele mobile instalate în proximitatea punctelor de frontieră precum și oricărei formațiuni teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări. 

Potrivit datelor oficiale, până acum au cerut azil în România peste 1.800 de refugiați din Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » Autorităţile din România, măsuri de sprijin pentru refugiaţii ucrainieni: locuri de muncă disponibile