Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Braşovul, solidar cu refugiaţii ucraineni. Oamenii care fug din calea războiului sunt primiţi la centrul migranţilor din oraş

Zeci de refugiaţi care fug de infernul din Ucraina continuă să ajungă în Braşov, oră de oră, în căutarea unui refugiu. Cei mai mulţi visează la un viitor mai sigur, în vestul Europei. Indiferent cât vor să stea în România, sunt primiţi cu tot ce au nevoie - un pat confortabil, haine groase şi mâncare caldă. 

de Redactia Observator

la 07.03.2022 , 07:43

Centrul pentru refugiaţi Centrul pentru refugiaţi

De frica bombardamentelor, 13 femei din Odessa şi-au luat copiii şi au părăsit Ucraina în grabă. Şi-au lăsat casele şi soţii în urmă, cu ochii în lacrimi şi au plecat spre un tărâm în care copiii lor vor fi în siguranţă. Aşa au ajuns, azi-noapte, într-un centru pentru refugiaţi din Braşov. 

Ei au aşteptat până în ultima fază şi s-au decis într-o zi. Au strâns tot şi au plecat imediat ce au văzut că totul se dărâmă în jurul lor. Nu ştiau încotro să o apuce, să meargă în baie, să meargă într-un subsol, să-şi ia copiii, ce fac cu copiii? 

Pentru siguranţa celor mici au ales să plece.

Articolul continuă după reclamă

Refugiată: Tot ce ne dorim acum este să se termine situația de la noi și să plecăm înapoi acasă. Nu vrem să trăim altundeva sau să ne schimbăm obiceiurile. 

Pe acelaşi subiect

Refugiată: Sper ca într-o săptămână sau două, pentru că iubesc Ucraina, vreau să mă întorc şi sper ca războiul să fie încheiat.

România, una dintre alegerile ucrianenilor

Ana are 26 de ani. Este din Republica Moldova, trăieşte de cinci ani în Braşov şi este şef de restaurant. Ana s-a oferit să fie traducător voluntar, în tura de noapte, la centrul pentru refugiați din Brașov, pentru ca refugiaţii să poată comunica uşor cu gazdele şi autorităţile române.

Ana Boico, voluntar: Nu știu, mi-am imaginat cum aș fi eu, în situația respectivă, necunoscând limba, necunoscând absolut nimic, mi-ar fi foarte util să fie cineva care să-mi traducă cel puțin ceea ce se petrece.

Centrul de primire este locul în care migranții sunt înregistrați, iar Ana ori colegii ei voluntari le oferă o vorbă bună și sprijinul de care au nevoie din prima noapte. 

Allen Coliban, primar Brașov: Odată ajunși aici, în cazul în care ajung seara, pot inclusiv să rămână peste noapte și primesc tot ceea ce au nevoie. După care sunt direcționați către unitățile de cazare pe care le avem deja luate în evidență.

Centrul de primire de la Brașov are zone de odihnă, duşuri, locuri de joacă pentru copii, chiar şi un supermarket gratuit cu produse donate de braşoveni, unde pot să găsească încălţăminte, haine groase, produse de igienă şi mâncare. În prezent, doar 100 din cele 600 de locuri de cazare pentru refugiați ucraineni mai sunt libere aici. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Braşovul, solidar cu refugiaţii ucraineni. Oamenii care fug din calea războiului sunt primiţi la centrul migranţilor din oraş