Antena Meniu Search
x

Video Studiu: Fetele muncesc mai mult decât băieții, cel puțin în satele românești

Fetele sunt mai harnice când vine vorba de treburile casnice, chiar dacă asta înseamnă să pună educaţia în plan secundar. Cel puţin asta arată rezultatele unui studiu recent realizat în mediul rural.

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 10.03.2021, 17:21

Vezi și
  • Sunt, însă, și tineri care fac excepție și se ambiționează să arate că munca în gospodărie merge mână în mână cu educația

Damiana locuiește în satul Mânau din județul Maramureș. Chiar dacă pare o mână de om, își ajută de fiecare dată părinții la nevoie. Și nu se dă în lături de la nicio activitate, chiar dacă în teorie e treabă de bărbat.

Damiana: Primăvara este mai mult de muncă şi prin gospodărie, deja se munceşte foarte mult pe afară. După cum vedeţi acum aici avem foarte multe lemne, urmează a fi tăiate, trebuie aranjate.

Monica, mama Damianei: Cred că ea face şi munci de băiat şi de fată. E o fată foarte îndemânatică sare la orice şi în ajutorul lui taica-so şi în ajutorul meu.

Fetele din mediul rural muncesc ore bune în plus, față de băieți

Un studiu recent arată că fetele din mediul rural acordă în medie 3-4 ore pe zi treburilor gospodărești, iar băieţii cel mult două ore. Ștefan are 18 ani și vrea să arate că el este excepția, mai ales că de mic e pasionat de agricultură. A fost crescut de mamă și bunică, și recunoaște că munca îi ocupă mult mai mult timp decât învățătura.

Ştefan: De la vârsta de şase ani am fost pasionat de agricultură şi aproape singur am reuşit să îmi cumpăr trei tractoare şi lucrez la 15-16 hectare de pământ plus prestări servicii. Părerea mea e că problema e în sistemul educațional pentru că ne învață niște lucruri total inutile.

În mediul rural, educația din școli a pierdut teren în fața muncilor din gospodărie cu mulți ani în urmă, fapt recunoscut chiar și de cei mai în vârstă.

Acelaşi studiu arată că 97% dintre părinţii din mediul rural sunt de părere că educaţia e importantă în egală măsură atât pentru fete cât şi pentru băieţi, însă timpul alocat învăţăturii scade pe măsură ce fetele înaintează în vârstă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Studiu: Fetele muncesc mai mult decât băieții, cel puțin în satele românești