Antena Meniu Search
x

SPECIAL! Vitele din rasa Sura de Stepa, pe cale de disparitie

Sura de Stepa, o rasa de vaci specifica tarii noastre, care pe vremuri se gasea aproape in intreaga Romanie este amenintata cu disparitia. Taranii le evita, pentru ca au o productie slaba de lapte, desi carnea lor este considerata o adevarata delicatesa.

Vezi și

Tocmai de aceea, un fermier din Bihor s-a hotarat sa creasca exemplare din aceasta rasa.

Pe vremuri, singurul loc in care nu puteai sa zaresti un exemplar din rasa Sura de Stepa era in muntii Carpati. Atat de raspandita era. E drept, era o rasa primitiva, indeaproape inrudita cu primele specii domesticite de om. Si, chiar daca productia de lapte nu era chiar foarte mare, exemplarele foarte masive erau foarte bune la muncile campului.

Dimitrie Cantemir amintea de „cirezile mari cu boii frumosi zdraveni", iar in pictura Carul cu Boi al lui Grigorescu apar doua exemplare ale rasei. Rasa aproape ca a disparut pe vremea lui Ceausescu.

Sura de Stepa are o productie de lapte scazuta, pana in 1000 de litri/an. De aceea, nu e de mirare de ce fostul presedinte al Romaniei a hotarat sa incruciseze aceasta rasa cu reproducatori din rase ce dau mai mult lapte.

Productia scazuta de lapte, combinata cu interesul la fel de scazut al fermierilor pentru aceasta rasa a adus Sura de Stepa aproape de extinctie. Nici faptul ca ajutau la muncile campului si nici carnea foarte gustoasa nu a salvat rasa de la disparitie.

Pana la mijlocul secolului XIX, domina pasunile din toate zonele tarii, acum sura nu mai numara decat cateva zeci de femele in intreaga tara. Asta inseamna, potrivit legislatiei in vigoare, populatie de animale in stare cristica sau considerate disparute.

Cateva exemplare exista in Bihor, intr-o ferma de la periferia orasului Oradea. Aici, cireada de 25 de exemplare a lui Tibor Rencsik, paste in liniste.

N-ai cum sa nu le recunosti. Culoare deschisa, de cele mai multe ori alba, coarne uriase si foarte ascutite. Cat e ziua de lunga, vacile stau si rumega in tihna. De aceea carnea lor este aproape lipsita de colesterol. Dar nici asta n-a scapat rasa de la extinctie, pentru ca la noi carnea nu este foarte cautata.

Pe langa faptul ca nu au o productie de lapte foarte mare, exemplarele acestei rase mai au un defect. Sunt foarte agresive atunci cand le calci teritoriul. Iar coarnele foarte ascutite pot deveni adevarate arme letale, daca vacile sunt provocate. Cel mai bine stie asta cel care se ingrijeste de cireada.

Desi s-a atasat de cornute, din toamna Tibor Racsnik vrea sa vanda cele 25 de exemplare. Fie pentru carne, fie pentru alti crescatori. Nu se asteapta insa ca lumea sa se inghesuie, mai ales ca preturile nu sunt tocmai accesibile. O vaca din acesta rasa costa cam 2.000 de euro, iar un taur poate ajunte si la 3.000 de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » SPECIAL! Vitele din rasa Sura de Stepa, pe cale de disparitie