Meniu
Search
x

Social-democrații vor ca toți românii cu credite să-și poată suspenda plata ratelor

Social-democraţii sunt nemulţumiţi de ordonanţa de urgenţă privind suspendarea ratelor bancare! Aşa că au prezentat propria lor variantă, care deja a fost adoptată de Senat. Cei de la PSD vor ca oricine are credit la bancă să îşi poată suspenda ratele.

De Andra Mitu la 02.04.2020, 00:39
Vezi și
  • Social-democrații vor ca toți românii cu credite să-și poată suspenda plata ratelor
  • Analiștii resping această variantă pe motiv că ar pune băncile pe butuci

Social-democraţii sunt nemulţumiţi de ordonanţa de urgenţă privind suspendarea ratelor bancare! Aşa că au prezentat propria lor variantă, care deja a fost adoptată de Senat. Cei de la PSD vor ca oricine are credit la bancă să îşi poată suspenda ratele, chiar dacă este sau nu afectat de pandemie. Analiştii bancari spun că nu e cea mai bună variantă şi au argumente în acest sens.

La doar o zi după ce Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind supendarea ratelor, social-democraţii au adoptat, în Senat, propria variantă. Proiectul de lege prevede suspendarea ratelor fără dobânzi şi fără penalităţi, timp de nouă luni de zile.

Andra Mitu, reporter Observator: Pe varianta Guvernului, în cazul unui credit de nevoi personale, luat pe cinci ani, rata lunară va crește, după cele nouă luni de suspendare, de la 1.062 de lei la 1.136 lei. În varianta propusă de soocial-democrați, rata rămâne neschimbată. Diferența majoră între cele doua măsuri este faptul că în Ordonanța Guvernului trebuie să arăți că ești afectat de criza Covid 19, iar pe varianta PSD, nu trebuie să faci această dovadă.

Românii care vor dori să îşi suspende ratele, chiar dacă nu se află neapărat în imposibilitate de plată, vor putea solicita păsuirea prin email sau prin poștă.

Adrian Cârciu, analist ecnonomic: Ce aduce nou proiectul PSD? Este mult mai flexibil pentru debitori, nu trebuie să te mai duci să depinzi de certificate de urgență. Toți, ca cetățeni, am fost afectați de această situație de criză direct sau indirect.

Pentru bănci însă o astfel de măsură este păguboasă, spun analiştii bancari.

Dragoș Nichior, analist credite: Va avea un impact economic major, un proiect la care vor adera foarte mulți români. Să zicem că un restaurant s-a dus dintr-o dată în încasări zero. Această lege va face ca și băncile să se trezească dintr-odată cu încasări zero. Restaurantul ce a făcut cu angajații? Restaurantul ce a făcut cu furnizorii? La fel vor face și băncile.

Proiectul PSD care prevede amânarea plăţilor până la sfârşitul anului va intra, vineri, la vot final în Plen.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Social-democrații vor ca toți românii cu credite să-și poată suspenda plata ratelor