Taxa pe gospodărie ar putea să creeze haos la ghişeele Fiscului. Cum se calculează deducerile
De anul viitor, statul ne-ar putea da banii înapoi pentru cheltuielile cu renovarea casei sau meditaţiile copiilor. Dar vom fi obligaţi să ne drămuim singuri banii primiţi de la angajator şi să ne ducem impozitul la ANAF.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
De anul viitor, statul ne-ar putea da banii înapoi pentru cheltuielile cu renovarea casei sau meditaţiile copiilor. Dar vom fi obligaţi să ne drămuim singuri banii primiţi de la angajator şi să ne ducem impozitul la ANAF.
Trecerea la sistemul de impozitare a gospodăriilor nu va fi uşoară. Statul vrea să renunţe la impozitarea la sursă şi să pună sarcina impozitului pe venit în seama salariaţilor.
Adică, o dată pe an, 7 milioane de reprezentanţi ai gospodăriilor trebuie să dea piept cu ghişeele fiscului, după ce consultantul fiscal le-a calculat cât au de plătit.
Schimbarea modului de plată a impozitului va duce şi la o scădere temporară a veniturilor către stat. În loc să primească bani în fiecare lună, bugetul va colecta o singură dată pe an.
- Scene halucinante într-o comună din Timiş! Un şef de post şi un ofiţer de la Poliţia de Frontieră s-au luat...
- În ziua de Paşte, o bunicuţă a fost răstignită într-un spital din Galaţi! Familia a postat imaginile pe o...
- Iarna loveşte în forţă România! 11 judeţe sunt sub cod portocaliu de ninsori şi viscol puternic.
Mai mult, procesarea datelor din cele 7 milioane de gospodării va fi aproape imposibilă, spun specialiştii. Fiscul nu are tehnica necesară.
Însă sistemul are şi avantaje. Unele cheltuieli ale familiei ar putea fi deduse de către stat.
Mecanismul, în teorie, este simplu: păstrăm bonurile fiscale sau facturile pentru ce cumpărăm, şi i le dăm consultantului fiscal, care va face apoi calculul. Astfel, vom putea să ne primim banii înapoi pentru asigurarea obligatorie încheiată pentru maşină, abonamentul la sala de fitness sau cursuri de dans. Vom putea deduce şi meditaţiile copiilor, vacanţe dar şi cheltuieli cu întreţinere şi reparaţii ale gospodăriei. Cu alte cuvinte, statul ne va da banii înapoi pentru cheltuielile cu renovarea casei. Însă, totul, cu o limită. Practic, o gospodărie formată dintr-o singură persoană va avea dreptul la deduceri de până la 2.000 de lei pe an, în timp ce, pentru o familie cu doi copii, limita va fi de 60.000 de lei.
Astfel că, la sfârşitul anului, după regularizare, familiile care au avut cheltuieli mai mari sau egale cu veniturile ar putea să nu mai plătească deloc impozit.
Şi cei care vor primi moşteniri sau donaţii cu valoarea mai mare de 100 de mii de euro vor fi impozitaţi de stat. Ei vor trebui să plătească 3 la sută din venitul respectiv.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰