Antena Meniu Search
x

Ultimele zile din luna lui Cuptor au adus temperaturi peste pragul de caniculă în majoritatea țărilor din Europa

Canicula şi furtunile şi-au împărţit ţara. Dacă în sud, canicula a făcut legea, în nord a fost cod roşu de vijelie. Cel mai cald a fost azi în Giurgiu unde, la umbră, termometrul a arătat 38 de grade Celsius. Pe stradă, s-a simţit însă ca şi cum ar fi fost 43. În Moldova, canicula a lăsat în urma ei furtuni. Zeci de hectare de culturi au fost puse la pământ de grindină. Mult prea cald este şi în restul Europei. La Paris, temperatura s-a apropiat azi de 40 de grade, în timp ce în Spania s-au depăşit şi 42. 

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 31.07.2020, 22:34

Vezi și
  • În București au fost 37 de grade Celsius, dar s-au resimțit 50.
  • În Italia, Franța, Spania, Croația sau Bosnia s-a ajuns inclusiv la cod roșu de caniculă.

37 de grade au arătat astăzi termometrele în Capitală. Temperatura resimţită a fost, pe alocuri, aproape de 50 de grade. 

Canicula face şi mai greu de purtat masca, mai ales în mijlocaele de transport în comun, pentru că nu toate au aer condiţionat. 

Iar în Bucureşti nu a fost cel mai cald. În Giurgiu, 38 de grade s-au înregistrat la umbră, însă, din cauza umidităţii ridicate din aer, temperaturile resimţite de corpul uman ajung la valori de 40-43 de grade. 

Elena Mateescu, director ANM: Vorbim de temperaturi resimţite în partea de sud-vest, sud şi sud-est, între 40 şi 42 de grade Celsius şi indicele de căldură-umezeală, care a atins şi depăşit pragul critic de 80. Valorile de temperaturi, la nivelul maximelor, ar trebui să se situeze până la cel mult 31-33 de grade Celsius.

După caniculă, au venit furtunile. În Prahova, temperatura a scăzut brusc până la 18 grade, iar vântul puternic a pus la pământ mai mulţi copaci. 

Ieri, tot după o zi de foc, în Suceava, grindina a pus la pământ hectare întregi de culturi. 

100 de case au rămas fără acoperiş în Dolhasca, după ce au fost izbite de bucăţi mari de gheaţă, de dimensiunea unei mingi de golf. Localnicii spun că nu au mai văzut aşa ceva de când sunt. 

Acelaşi scenariu s-a repetat şi mai la est, în Iaşi. O furtună iscată din senin, însoţită de grindină şi vânt puternic, a făcut prăpăd. 

10 minute a durat vijela care a distrus tot în cale. Bucăţi de grindină, mari cât un ou de raţă, au culcat la pamânt culturile de porumb, roşii sau castraveţi. 

Vremea capricioasă va rămâne cu noi tot weekendul. Jumătate din țară va fi sub cod galben de caniculă, cu temperaturi de până la 38 de grade Celsius, iar în cealaltă parte a țării sunt anunțate furtuni, vijelii, însoțite de grindină și descărăcări electrice. 

Se topesc la soare şi europenii din vestul continentului. 

În Italia, un român de doar 36 de ani a murit noaptea trecută după o zi de muncă în soare. Colegii au povestit că tânărul, care lucra pe un şantier din apropiere de Udine, s-a prăbuşit la pământ ieri după- amiază. Au chemat salvarea, iar medicii au reuşit să-l resusciteze iniţial. La spital, însă, inima bărbatului a cedat. 

În Franţa, jumătate din ţară este sub cod portocaliu de caniculă. La Paris, după prânz, termometrele s-au apropiat de 40 de grade, iar în sud, temperaturile de foc au aprins pădurile. 100 de hectare de pin s-au făcut scrum în apropierea celebrei staţiuni Biarritz. 

Zi de foc şi peste graniţă, în Spania. Aproape toată ţara s-a aflat sub cod galben şi portocaliu de caniculă. Cel mai rău a fost în Ţara Bascilor, unde temperaturile s-au apropiat de 42 de grade Celsius. 

Mult prea cald pentru această perioadă este şi în Balcani. Croaţia a fost sub cod roşu şi portocaliu de caniculă, iar în Bosnia au fost ieri şi 41 de grade Celsius. Cea mai călduroasă zi din an, până acum.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Ultimele zile din luna lui Cuptor au adus temperaturi peste pragul de caniculă în majoritatea țărilor din Europa