Antena Meniu Search
x

Observator Special: Tensiunile dintre parinti se pot transforma in boli pentru copiii care asista la certuri

Cand parintii se cearta, copilul se imbolnaveste! E un adevar de care se lovesc tot mai multe familii din Romania. Ocupati cu impartitul injuriilor, parintii uita sa-i mai acorde copilului dragostea de care are nevoie.

Vezi și

Uneori, au impresia ca cel mic e prea mic ca sa inteleaga. Dar psihologii spun ca inca de la nastere copiii detecteaza lipsa de armonie din familie. Si cauta tot felul de metode prin care sa atraga atentia. Boala e, adesea, unul dintre ele.

La Giurgiu, un adolescent de 17 ani si-a omorat tatal violent, satul de certurile si bataile la care era martor de ani buni. Un exemplu extrem care reflecta, insa, o realitate cat se poate de actuala. Copiii resimt orice tensiune dintre parinti ca pe un abuz.

„Sunt furiosi si raniti de aceste comportamente ale parintilor, in acelasi timp vorbesc despre oamenii pe care ii iubesc cel mai mult. Putem vorbi despre copii care interiorizeaza toata aceasta suferinta, pe care o provoaca abuzul din partea parintilor, care dezvolta depresie, anxietate, stima de sine scazuta, nesiguranta personal”, spune psihoterapeutul Diana Stanculeanu.

Lucrurile nu se opresc aici. Psihologii spun ca problemele parintilor se pot transforma chiar in boli, pentru copiii care asista la certuri sau neintelegeri. Consilierii de la Asociatia Telefonul Copilului aud zilnic astfel de povesti.

Aproape jumatate dintre copiii care suna la Telefonul Copilului se plang de problemele dintre parintii lor: certuri, violente, divort.

De altfel, la orice varsta, copiii au un "senzor" care detecteaza momentele in care armonia familiei risca sa se strice. Inconstient, se folosesc de orice mijloc au la dispozitie ca sa traga un semnal de alarma.

Uneori, boala poate fi modul copilului de a atrage atentia. Pentru ca, cel putin in teorie, atunci cand e bolnav, un copil beneficiaza de toata dragostea celor din jur. Cele mai frecvente afectiuni care apar ca urmare a tensiunilor din familie sunt scaderea imunitatii, insomnia sau depresia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri sociale » Observator Special: Tensiunile dintre parinti se pot transforma in boli pentru copiii care asista la certuri