Antena Meniu Search
x

Video Tinerii îşi pun sănătatea în pericol pentru câteva secunde de euforie. "Funny gas'', fenomenul care a împânzit litoralul

O nouă distracţie periculoasă pe litoral - inhalarea unui gaz cu efecte psihotrope. Se numeşte funny gaz. Iar urmările sale nu sunt deloc....amuzante. Vorbim de un sedativ folosit în domeniul medical. Deşi nu este ilegal, consumul este extrem de riscant. Tinerii, mereu în căutare de distracţii la limita legii, ignoră efectele adverse grave.

de Redactia Observator

la 06.08.2021, 21:22

Vezi și

La prima vedere ar putea fi doar o tânără care umflă baloane şi se distrează. Aparent, o joacă nevinovată. În realitate, una extrem de periculoasă cu tot mai multe victime. În cluburi e ultima distracţie. Tinerii inhalează din balon un drog puternic, cu efect sedativ. O recunoaşte, deschis, şi unul dintre administratorii de plajă. 

''Au găsit beachboy-ii noştri butelii prin nisip. Se vând în cantităţi mari în ultima perioadă.  Am înţeles că au un efect euforic pentru câteva secunde.'' 

''Poţi să te simţi bine şi fără să consumi acea substanţă.''

Euforia ţine timp de câteva secunde

Pe acelaşi subiect

Funny Gas, aşa cum se numeşte drogul, i-ar face pe tineri să se piardă într-o realitate paralelă, fără să mai înţeleagă ce se întâmplă în jurul lor, avertizează medicii. Viteza de reacţie scade, corpul devine inert, transpiraţia excesivă, greaţa, vărsăturile, ameţeală sau halucinaţiile sunt printre efectele negative. 

Sorin Rugina, medic: Sunt folosite în terapia intensivă, în procesul de anestezie, de la asigurarea funcţiilor vitale. Tineretul e plin de inventivitate şi practic de la ei vedem că dintr-o inconştienţă juvenilă, se utilizează orice fel de substanţă.

Mai grav, nu este trecut pe lista substanţelor interzise. Iar asta înseamnă că este la îndemâna oricui vrea să coboare în infernul substanţelor psihotrope. Se găsesc sub forma unor cartuşe, în banalele aparate de frişcă. 

Cristian Oprişan, şeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa: Practic, după ora 2 când se închid terasele şi barurile, tinerii rămân pe plajă şi inhalează din baloane acest gaz. Foarte multe cartuşe goale lăsate pe plajă.

Cât de uşor se pot găsi aceste cartuşe cu gaz? Cu un simplu telefon, oricine le poate cumpăra. O arată un experiement al reporterilor Observator!

''Dacă sunteţi la petrecere, vă trebuie un aparat mai mare. Câte persoane?

Vreo 12 persoane suntem!

6-7 capsule de persoană. Inhalezi azot.

Dar nu e periculos sau ceva?

Nu, nu e periculos. E un efect de scurtă durată, câteva secunde!''

Iar situaţia este alarmantă, avertizează cei de la Agenţia Antidrog. Adolescenţii români incep să fumeze, să bea alcool sau să se drogheze de la 13 ani. Trei sferturi dintre ei, la vârsta de 17 ani, deja au cel putin două din cele trei vicii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Tinerii îşi pun sănătatea în pericol pentru câteva secunde de euforie. "Funny gas'', fenomenul care a împânzit litoralul