Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Tot capul mă doare". Din cel mai vesel copil, Patricia a ajuns peste noapte la limita dintre viaţă şi moarte. Ultima şansă a copilei costă, iar părinţii nu mai au niciun leu

Boala vine fără preaviz: apel de urgență pentru a ajuta o fetiță de opt ani care este în comă, intubată. Patricia se află de trei săptămâni în ATI la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" din București, după o hemoragie intracerebrală provocată de o tumoră. Protocolul medical european impune ieșirea din comă, înainte de orice intervenţie. La polul opus, neurochirurgi din două spitale din Turcia dau ca alternativă o operație de urgență și apoi tratament de lungă durată. Părinții Patriciei, plini de speranţă, vor să le accepte soluția. Însă, costurile aproape că îi îngheață de spaimă.

de Redactia Observator

la 23.07.2024 , 20:55

Puteți ajuta donând 2 Euro printr-un SMS la numarul 8848, număr fără recurență, prin plată cu cardul sau prin transfer bancar. Românii din străinătate pot sprijini donând prin PayPal. Donațiile ajung în fondul de solidaritate al Campaniei Vreau să ajut din care va fi ajutată şi Patricia să poată face intervenția chirurgicală.

"Starea copilului... este în comă de gradul 4 din 26 iunie, scor Glasgow 3", spune Delia Minoiu, mama Patriciei. Patricia cea veselă și zâmbitoare există acum doar în amintirile părinților, ale bunicii ei și ale oamenilor care o cunosc. De trei săptămâni, Patricia este o mică pacientă în comă profundă, cu un scor neurologic care o pune în categoria între viață și moarte. Totul a pornit cu o durere de cap, în primele zile ale vacanței la bunica. 

Între viaţă şi moarte: ajutor pentru Patricia

Vezi și

"Am întrebat-o: mami, cum te doare? Toooot capul mă doare. Dar nu era vocea ei, parcă nu mai era ea", povesteşte Delia Minoiu, mama Patriciei. Până a ajuns ambulanța de la Severin la copilă, în satul bunicii, au ajuns și părinții de acasă, din Craiova. Fetița a fost dusă în stare gravă la Spitalul din Drobeta-Turnu Severin. 

"Ne-au făcut un CT la care au descoperit o tumoră care sângerase. Copilul meu, până în acel moment, a fost vesel, jovial, jucăuș. Un copil normal", adaugă Delia Minoiu, mama Patriciei. După CT, mama a observat că pe partea dreaptă a feței Patriciei au apărut pete roșii, mari cât buricele degetelor. Era semnul hemoragiei intracerebrale. 

"Într-un minut, un minut și jumătate, copilul a intrat într-un stop cardiorespirator. O saturație de 70-80 și inima s-a oprit", mai spune Delia Minoiu, mama Patriciei. Inima Particiei a fost resuscitată de o asistentă iar medicii i-au explicat mamei că la CT se vede o tumoră care a sângerat și care trebuie numaidecat drenată. Nu s-a putut la Craiova așa că Patricia a fost adusă la Spitalul Grigore Alexandrescu cu un elicopter SMURD. De trei săptămâni este la ATI, ventilată invaziv. 

Apoi, soții Minoiu au decis să trimită documentele medicale mai multor medici neurologi români și străini. Medicii noștri le-au spus părinților că este nevoie ca Patricia să iasă din comă pentru a face ceva pentru ea. "Am aplicat în Turcia și mi-au venit numaidecât două accepturi. Dânșii asta zic: copilul se poate opera", povesteşte Delia Minoiu, mama Patriciei.

Costurile medicale din Turcia sunt uriaşe

Dacă starea Patriciei va permite, mâine ea va fi dusă la Istanbul cu avionul, într-un zbor umanitar. Drumul este asigurat, dar costurile medicale din Turcia aproape că îi paralizează pe părinți.  

"Prima intervenţie, ni s-a transmis factura proformă, 25.000-30.000 de euro operația, la care se adaugă în fiecare noapte intubare, ventilare mecanic, fiecare noapte la terapie este 1.000 de euro, plus tratamentul acum, din ce au vazut dânşii, 350 de euro. Deci, o zi este 1.350 de euro", spune Delia Minoiu, mama Patriciei.

Delia Minoiu știe că starea Patriciei este extrem de gravă și că vor avea de dus o luptă lungă, dar mai știe că va face orice e posibil să își salveze fetița. "Avem nevoie de mare ajutor financiar. Plecăm cu un copil în comă, gradul 4, cu buzunarele goale, plecăm cu mila lui Dumnezeu și mă agăţ, nu știu, mă agăț de orice pentru că vreau să îmi salvez puiul", spune Delia Minoiu, mama Patriciei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Vi se pare mai eficient să vindeţi haine din garderoba personală online, pe grupuri sau diverse aplicaţii?
Observator » Ştiri sociale » "Tot capul mă doare". Din cel mai vesel copil, Patricia a ajuns peste noapte la limita dintre viaţă şi moarte. Ultima şansă a copilei costă, iar părinţii nu mai au niciun leu