Antena Meniu Search
x

Tragedia de la clubul Colectiv, analizată de experți străini

Tragedia de la clubul Colectiv aminteşte de un incident similar, produs acum 12 ani într-un club din Statele Unite

Vezi și

Tragedia de la clubul Colectiv aminteşte de un incident similar, produs acum 12 ani într-un club din Statele Unite. Unul dintre cei mai cunoscuţi pirotehnişti americani spune că, în ambele cazuri, nu efectele speciale au ucis oameni, ci încălcarea legilor şi proasta organizare a evenimentului.

Expertul a analizat show-ul pirotehnic din Colectiv şi a dat un verdict fără drept de apel: nimănui nu i-a păsat de siguranţa celor de la concert.  Pete Cappadocia este cunoscut şi recunoscut în Statele Unite. E printre cei mai buni pirotehnişti la care se apelează pentru concerte şi spectacole. A urmărit filmul şi imaginile tragediei din Colectiv şi a dat câteva verdicte, pentru cei de la publicaţia americană Poll Star.

Orice spectacol pirotehnic este sigur dacă este făcut corect, iar la show-ul din Colectiv s-au încălcat aproape toate regulile, spune expertul american. Trebuia să existe unda verde a pompierilor, buretele trebuia tratat cu substanţe ignifuge, în apropiere trebuia să existe persoane cu extinctoare, gata să intervină. Supraaglomerarea clubului şi lipsa ieşirilor de urgenţă au fost, şi ele, elemente care au făcut posibil dezastrul.

"La incidentul din România, efectele pirotehnice au fost doar factorul declanşator. O ţigară sau chiar o băutură puteau, şi ele, să declanşeze focul care a cuprins acel stâlp", spune Pete Cappadocia.

Când vine vorba despre învăţămintele care trebuie trase pentru ca aşa ceva să nu se mai întâmple, pirotehnistul amerrican e de părere că legislaţia trebuie înăsprită. Trebuie făcut totul pentru ca permisul pentru un astfel de spectacol să se obţină greu. Doar când toate normele de siguranţă sunt respectate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Tragedia de la clubul Colectiv, analizată de experți străini