Antena Meniu Search
x

Video Trecerea la ora de iarnă are loc în această noapte. 84% dintre ţările europene au renunţat la acest obicei

La noapte, România va trece din nou la ora de iarnă, deşi Parlamentul European susţine renunţarea la acestă măsură. Printre argumentele oficiale se află comportamentul animelelor, care ar fi afectate de această modificare. În România, ora oficială este cea de iarnă, aşa că singura schimbare posibilă este renunţarea la ora de vară. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 29.10.2022, 19:29

Vezi și

La noapte trebuie să dăm ceasurile înapoi cu o oră, în timp ce 84% dintre europeni au renunţat la acest obicei. Savanţii spun că schimbarea, introdusă secolul trecut pentru a mări timpul în care ne bucurăm de lumina naturală iarna, este doar o iluzie acum, în epoca tehnologiei.

"Nu se poate preciza foarte bine dacă există sau nu un câştig net de energie. Probabil că nu avem foarte mult de câştigat, dincolo de faptul că ne bucurăm de o oră în plus dimineaţa", a spus Silviu Gurlui, profesor universitar la Facultatea de Fizică. Studiile arată că o oră de lumină naturală în plus nu aduce economii mari de energie. 

Medicii avertizează că schimbarea orei are efect asupra sănătăţii

"Unul din cinci cetăţeni europeni spun că au probleme majore de sănătate în momentul în care are loc această schimbare de oră. Dureri de cap, cefalee, vertij, cu instabilitate motorie, tulburări de somn. Intervalul de adaptare va fi undeva de până la două săptămâni. Riscul de infarct miocardic acut creşte cu 5-10% în primele 3 zile de la schimbarea orei", a declarat medicul Tudor Ciuhodaru.

Medicii spun că din cauza stării accentuate de oboseală pe care o resimţim odată cu schimbarea orei, avem tendinţa greşită de a consuma o cantitate mai mare de cafea şi de băuturi energizante, cu un conţinut ridicat de zahăr. Comisia Europeană a hotărât ca fiecare ţară să aibă libertatea de a decide dacă renunţă la schimbarea orei de vară. 76 de ţări din lume vor trece la ora de iarnă, iar 65 dintre ele au renunţat.

"Vorbim despre cea mai susţinută iniţiativă legislativă la nivelul Parlamentului European, am susţinut-o şi eu. 4,6 milioane de locuitori din Europa au spus că e un demers justificat", a mai spus Tudor Ciuhodaru. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri sociale » Trecerea la ora de iarnă are loc în această noapte. 84% dintre ţările europene au renunţat la acest obicei