Antena Meniu Search
x

Trei alpinişti au murit duminică încercând să ajungă pe Everest. Un al patrulea e dat dispărut de sâmbătă

Încă doi alpinişti au decedat pe Everest, bilanţul celor care şi-au pierdut viaţa pe cel mai înalt munte din lume în ultima lună ajungând la cel puţin cinci, au anunţat luni oficiali din Nepal, citaţi de Reuters.

Încă doi alpinişti au decedat pe Everest, bilanţul celor care şi-au pierdut viaţa pe cel mai înalt munte din lume în ultima lună ajungând la cel puţin cinci, au anunţat luni oficiali din Nepal, citaţi de Reuters.

Un australian în vârstă de 54 de ani, Francesco Enrico Marchetti, a decedat în zona tibetană a Everestului, iar Vladimir Strba, în vârstă de 48 de ani, din Slovacia, şi-a pierdut viaţa în apropiere de zona cunoscută popular sub denumirea "Balcon", potrivit oficialilor.

Ambii alpinişti au murit duminică.

Marchetti ar fi decedat din cauza răului de înălţime, la circa 8.300 de metri deasupra nivelului mării, la mică distanţă de vârf, a explicat Navin Trital de la compania Expedition Himalaya care a coordonat activitatea logistică pentru acest alpinist. "I s-a făcut rău şi a murit în timp ce era coborât către o bază de mai jos", a declarat Trital pentru Reuters în Kathmandu. Acesta a adăugat că nu poate oferi mai multe detalii din cauza dificultăţilor de comunicare cu echipa.

Strba a decedat la circa 8.400 de metri în aşa-numita "Zona morţii", din zona nepaleză a muntelui unde aerul este foarte rarefiat, potrivit unei declaraţii făcute luni de Gyanendra Shrestha, din cadrul Departamentului de Turism. Acesta a completat că circumstanţele exacte care au dus la decesul lui Strba nu sunt deocamdată clare.

Un alpinist american a murit în apropierea vârfului Everestului duminică, au anunţat operatorii de turism din Nepal, în timp ce un alpinist din India este dispărut după ce acesta a escaladat vârful sâmbătă, precizează Reuters.

Roland Yearwood, în vârstă de 50 de ani, din Statele Unite, făcea parte dintr-o expediţie condusă de o companie britanică de ghizi şi a murit în zona "Balcon", o mică platformă unde alpiniştii se pot odihni.

Ravi Kumar, un alpinist indian de 26 de ani este dat dispărut după ce ajunsese în vârful muntelui sâmbătă la ora 01:28 p.m., dar până la căderea nopţii nu ajunsese la Tabăra 4 (situată la 7.950 metri).

Un căţărător nepalez de 85 de ani a murit la tabăra de bază din Everest acum două săptămâni în timp ce încerca să devină cea mai în vârstă persoană care escaladează muntele.

Un veteran alpinist elveţian, Ueli Steck, care încerca să urce pe munte printr-o rută nouă a murit la 30 aprilie.

Expediţiile din acest an de pe Everest se confruntă cu vremea nefavorabilă şi cu vântul puternic. "Au fost decese pe ambele părţi. Deşi nu sunt oferite decât puţine detalii, se pare că acestea au fost asociate cu altitudinea, nu cu starea vremii", a scris într-un mesaj bloggerul şi alpinistul american Alan Arnette, potrivit sursei citate.

Nepalul a eliberat permise unui număr de peste 370 de alpinişti pentru escaladarea Everestului în acest sezon care se încheie luna aceasta.

Din 1953, când Tenzing Norgay (Nepal) şi Edmund Hillary (Noua Zeelandă) au devenit primii alpinişti care au ajuns în vârf, circa 5.000 de alpinişti au mers pe urmele lor şi aproximativ 300 au murit în această încercare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Trei alpinişti au murit duminică încercând să ajungă pe Everest. Un al patrulea e dat dispărut de sâmbătă