PERICOLUL din bucătăria românilor: uleiul încins poate duce la CANCER
Românii consuma prea mult ulei de floarea soarelui. Şi prea mulţi nu îl folosesc corect. E-adevărat, nu îi ajută nici etichetele, au constatat inspectorii ANPC. Încălzit la mai mult de 180 de grade, uleiul poate deveni cancerigen, poate cauza afecţiuni reumatice sau inflamatorii. Dar, din cele 22 de mărci analizate din comerţ, doar două aveau etichete corecte.
Românii consuma prea mult ulei de floarea soarelui. Şi prea mulţi nu îl folosesc corect. E-adevărat, nu îi ajută nici etichetele, au constatat inspectorii ANPC. Încălzit la mai mult de 180 de grade, uleiul poate deveni cancerigen, poate cauza afecţiuni reumatice sau inflamatorii. Dar, din cele 22 de mărci analizate din comerţ, doar două aveau etichete corecte.
Consumatorii trebuie să ştie că uleiurile rafinate de floarea soarelui nu pot fi folosite pentru prăjirea cărnurilor şi pentru a face cartofi pai.
E o regulă care nu se respectă în aproape nicio bucătărie România. Carnea şi cartofii se prăjesc în ulei. Iar cel mai accesibil este cel de floarea soarelui.
Odată cu orice prăjire la temperaturi înalte, mâncăm aşadar un cocktail nesănătos. Producătorii de uleiuri, însă, nu ne atenţionează. Din etichetele analizate, doar 9% dintre ele menţionau temperatura maximă de prăjire. Adică două din 22.
- Replică TĂIOASĂ a lui Iohannis pentru PSD şi ALDE, care refuză să vină la consultări. "E o atitudine pur şi...
- Poveste cu final fericit! A impresionat o lume întreagă purtând un tricou făcut dintr-o pungă de plastic, iar...
- PRIMUL schimb de replici între Cioloş şi Dragnea
- 15 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- 15 februarie, Sfântul Apostol Onisim. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
Dar etichetele pot fi înşelătoare.
"Uleiuri pe eticheta cărora apar menţiuni de genul rezistent la prăjiri repetate. Câte?! Două, trei, şapte, nouă, douăzeci? Astfel de uleiuri trebuie retrase de pe piaţă", a spus Preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori, Costel Stanciu.
"Trebuie folosit o singură dată. Pentru că, deja, la 180 de grade devine toxic. Un ulei de bună calitate este de palmier. Se foloseşte de mai multe ori", ne recomandă bucătarul Mihai Isăilă.
Multe recomandări sunt orientate către consumul de uleiuri cu grăsimi nesaturate sau uleiuri nerfinate, obţinute prin presare la rece. Dar acestea sunt bune dacă sunt folosite în salate, nu în tigaie.
"În uleiul de floarea soarelui există grăsimi polinesaturate, acizii graşi omega 6. Folosiţi în exces, pot să ducă la accentuarea bolilor cronice sau pot predispune la apariţia bolilor cronice", atenţionează Ana Maria Iulian, medic nutriţionist.
Anual, un român consumă în jur de 13 litri de ulei, cam de două ori şi jumătate mai mult decât un austriac.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰