Antena Meniu Search
x

Un kilogram de cireşe costă cât un gram de aur

Cireşele şi căpunile ne fac cu ochiul, dar ne străpezesc buzunarele. 150 de lei un kg de cireşe de import. Samsarii de legume şi fructe îi fac pe români să-şi pună pofta în cui

Vezi și

Cireşele şi căpunile ne fac cu ochiul, dar ne străpezesc buzunarele. 150 de lei un kg de cireşe de import. Samsarii de legume şi fructe îi fac pe români să-şi pună pofta în cui

În goana după profituri uriaşe, speculanţii scumpesc mărfurile şi de peste 10 ori faţă de preţul cu care le cumpără din import. Cele mai mai mari scumpiri se înregistrează în cazul fructelor de sezon. 

Iar acum costă ceva mai puţin decât gramul de aur. Cine totuşi se încumetă să cumpere, nu ştie clar ce pune în sacoşă. Regula e simplă: întâi plăteşti, apoi guşti. Şi alte fructe de sezon sunt la fel de scumpe, iar nicăieri nu este loc de negocieri.

În realitate, intermediarii din pieţe le cumpără din depozite la preţuri mult mai mici. Un kilogram de cireşe pe care comercianţii îl vând în piaţă cu peste 120 de lei, poate fi cumpărat la jumătate de preţ din en-gros. Totul fără acte.

Până ajunge la cumpărător, marfa trece printr-un adevărat lanţ de scumpiri, ajungând să coste şi de 10 ori mai mult decât iniţial. Astfel, la vamă un kilogram de cireşe şi unul de caise aveau anul trecut acelaşi preţ, de 4 lei şi 31 de bani. În depozit, caisele ajung la 28 de lei, iar la tarabă se vând cu 35 de lei. Cireşele se scumpesc la 50 de lei în depozit si peste 120 de lei la tarabă.

Cireşele şi căpşunile româneşti urmează să apară abia la sfârşitul lunii mai.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Un kilogram de cireşe costă cât un gram de aur