Antena Meniu Search
x

Video Un meşter din Gorj dă viaţă prin sculptură obiectivelor turistice. O miniatură inspirată de casa părintească a fost prima sa lucrare

Pasiunea pentru artă l-a făcut pe un bărbat din Gorj să realizeze un mic muzeu cu mai multe obiective turistice sculptate în lemn. Catedrala Notre-Dame din Paris şi ansamblul sculptural Brâncuși din Târgu Jiu sunt câteva dintre obiectivele turistice realizate în miniatură de meşter. Iar lucrările sale sunt foarte apreciate, atât de români cât şi de străini.

de Redactia Observator

la 16.08.2021, 17:39

Vezi și

Fost profesor, Ionel Traian a descoperit arta sculpturii în lemn de mai bine de două decenii. Din mâinile gorjeanului de 72 de ani ies adevărate opere de artă, toate realizate cu ajutorul unui mic cuţit.

''Eu nu folosesc un strung, nu folosesc o maşină de șlefuit sau altceva, totul cu un cuțitaș.''

Meşterul a reprodus chiar şi Catedrala Notre-Dame

O miniatură inspirată de casa părintească a fost prima lucrare din colecţie. Au urmat cele mai cunoscute obiective turistice din ţară.

Pe acelaşi subiect

Ionel Traian, meșter popular: M-au atras foarte mult monumentele arhitecturale din țară, mai ales bisericile, catedralele cu o complexitate deosebită.

Și asta nu este tot. Meșterul gorjean a reprodus chiar și Catedrala Notre-Dame de la Paris.

Ionel Traian, meșter popular: În Franţa, am vizitat această catedrală și m-a atras arhitectura. Am venit acasă și m-am apucat de lucru. Mai cu albume, cu fotografii, o vară întreagă am lucrat la această mânăstire.

Lucrările sale au fost expuse în cadrul Târgului Meșterilor Populari de la Târgu Jiu.

"Ce v-a plăcut cel mai mult?

Cel mai mult cele din Târgu Jiu, ținând cont că sunt de aici, operele lui Constantin Brâncuși. Foarte frumoase și sunt bine structurate și gândite.''

În plus, profesorul pensionar a organizat expoziţii şi peste hotare. Şi aici, operele sale au fost foarte apreciate.

Ionel Traian, meșter popular: Cele mai căutate au fost operele marelui nostru sculptor, Constantin Brâncuși. Francezii nici nu mai vorbesc. Mai aveam copii care mergeau cu complexele astea în mână şi arătau "uite, e Brâncuşi".

Prețul lucrărilor variază în funcție de dimensiuni, de la 20 de lei şi până la câteva sute de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Un meşter din Gorj dă viaţă prin sculptură obiectivelor turistice. O miniatură inspirată de casa părintească a fost prima sa lucrare