Antena Meniu Search
x

Video Valul de caniculă a "secat" şi apa de la robinet. Decizia luată de mai mulţi primari din România. "Suntem la limită"

Vremea în România. Jumătate de ţară s-a topit şi astăzi sub Coduri roşii şi portocalii! În vestul ţării s-au înregistrat chiar şi 42 de grade la umbră. Primăriile din mai multe oraşe au anunţat că vor furniza apă cu porţia, din cauza secetei. Şi în zilele următoare vom avea parte de temperaturi ridicate. 

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 01.07.2022, 21:48

Vezi și

În afara zonelor de munte, temperaturile din toată ţara nu au fost mai scăzute de 33 de grade. În vest şi în nord, mercurul din termometre a ajuns însă la valori de peste 40 de grade. Cel mai greu a fost pentru muncitorii de pe şantier: "E cald, de plouat nu mai plouă". Iar asfaltul are "60 de grade", se plâng ei. "Cei care muncesc afară ... Trebuie să fie pentru ei asigurată hidratarea, doi litri de apă pe zi", spune Raed Arafat, şeful DSU.

Val de caniculă în Bucureşti. Doar 5 punte de prim ajutor în Capitală

În Bucureşti, vârful caniculei a atins 37 de grade. Temperatura resimţită însă în centrul oraşului a fost de 43 de grade Celsius. Deşi abia dacă mai poţi respira la orele prânzului pe stradă, primăria Capitalei a montat doar cinci corturi de prim ajutor. "Aici, in Piaţa Unirii, o zonă tranzitată zilnic de sute de mii de oameni, nu există niciun punct de prim ajutor. Daca vi se face rău aici trebuie să mergeţi mai bine de doi kilometri până la primul punct anticaniculă", arată Andreea Milea, reporter Observator. "Ar fi bine să pună unul şi aici ca să fie mai OK pentru toată lumea", crede un trecător. 

Cele mai multe sunt pe străduţe prea puţin circulate, în sediile direcţiei de asistenţă socială. Cu greu poţi să îţi dai seama că acolo există şi un centru anticaniculă, mai ales că nu sunt semnalizate. Primăria a lipit doar un afiş A4 pe uşă. 

Pe acelaşi subiect

Reporter: Ştiti ca aici e punct de prim ajutor pentru persoanele care au probleme? Aici, în prima camera?

Bucureştean: Se putea pune ceva acolo, cu roşu. Este greşeala autorităţilor. Să se vadă o cruce roşie, că atunci îşi dă seama că e ceva de prim ajutor. 

"Ieri au fost în jur de trei persoane, azi de dimineaţă tot aşa, în jur de două, trei. Probabil că nu sunt obişnuiţi cu acest centru", este de părere Radu Alexandru Cata, coordonator centru.

Vestul României, afectat de secetă. Se iau măsuri drastice

În vestul ţării, autorităţile au trebuit să ia măsuri drastice. Din cauza secetei din ultimele zile şi a consumului record de apă în rândul localnicilor, primarii mai multor comune bihorene au decis să oprească furnizarea apei potabile pe timpul nopţii. "Aici avem ceasurile de monitorizare a consumului, a debitelor de apă, două sate. Un record săptămâna aceasta, marţi de peste 1.000 de metri cubi pe 24 de ore". "Consumul de apă a crescut datorită caniculei. De multe ori, şi de 4-5 ori", spune Dumitru Țiplea, prefect Bihor.

Şi fără restricţii, unii localnici au rămas fără apă potabilă la 40 de grade Celsius. "Sunt probleme, nu prea e presiune la robinet", mărturiseşte un român. "În capetele de coloană nu avem presiune şi ne sună localnicii în localitatea Cărăsău, Cociuba şi pe liniile din Cheşa ... Localnicii ne sună seara, nu pot să facă duş, e presiunea foarte scăzută. Suntem la limită", se plânge Mihai Sferle, primarul din Cociuba Mare. 

Cea mai mare cantitate de apă se consumă pentru agricultură. Întrebat când se consumă cea mai multă apă pe parcursul zilei, Marin, lucrător la pompă, răspunde: "La sfârşit de săptămână şi seara şi dimineaţa, la udat, la irigat, la spălat. (n.r. Consumul) a crescut foarte mult, e record". Alţii au noroc cu apa din fântănă. "E puţin mai greu, dar avem noroc cu apa din fântână, cu pompe cu tot. Necesită mult mai multă apă. 15 min lăsam la un solar, acum jumătate de oră, 40 de minute", povesteşte Adela.

Probleme cu apa au fost şi în Botoşani, unde este Cod portocaliu de caniculă. Pompierii s-au dus cu autospecialele şi au umplut găleţile şi butoaiele localnicilor. În Mureş, oamenii au fugit de caniculă direct la ştrand. Meteorologii spun că şi weekendul va fi unul foarte cald, cu dimineţi şi nopţi cu temperaturi tropicale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca marile magazine să fie închise în weekend?

Observator » Stiri sociale » Valul de caniculă a "secat" şi apa de la robinet. Decizia luată de mai mulţi primari din România. "Suntem la limită"