Vânzările de gutui merg tot mai bine, de când Prinţul Charles a lăudat pălinca din aceste fructe

Publicat: 01.11.2018, 21:32.
Actualizat: 01.11.2018, 21:35

Toamna, ne întoarcem la fructul copilăriei, gutuia. În plăcinte, compoturi sau gemuri, parfumul ei umple bucătăriile în această perioadă. Şi nu doar aroma este cea care o face atât de bună. Gutuia este o comoară pentru sănătate.

Toamna, ne întoarcem la fructul copilăriei, gutuia. În plăcinte, compoturi sau gemuri, parfumul ei umple bucătăriile în această perioadă. Şi nu doar aroma este cea care o face atât de bună. Gutuia este o comoară pentru sănătate. L-a cucerit chiar şi pe prinţul Charles, sub formă de pălincă. Anul acesta a fost rodnic, iar pomii sunt mai încărcaţi ca niciodată.

Dulci-amărui, gutuile au aroma toamnei şi parfumul amintirilor din copilărie. Tăiate sau rase, ajung în plăcinte, dulceţuri sau în tocăniţă. Despre gutui, bătrânii satului spun că sunt cele mai rezistente fructe. Ele rezistă chiar şi până în martie, dar trebuie musai să fie păstrate în pod şi învelite în ziar sau paie, tocmai pentru a fi protejate de îngheţ.

Într-o livadă din judeţul Constanţa, care a prins rădăcini în urmă cu 15 ani, Radu Comănici a investit 50.000 de euro. În fiecare toamnă îşi numără câştigurile. De pe un singur pom, adună între 80 şi 100 de kilograme de fructe.

Şi asta pentru că, în ultimii ani, a crescut cererea de gutui pentru ţuică.

De când prinţul Charles vine în Transilvania şi conumă mai mult ţuică de gutui, mulţi români şi-au pus problema cum e ţuica de gutui - Radu Comănici, agricultor

El vinde kilogramul cu cel mult doi lei, dar preţul ajunge în pieţe la 5 lei. Bogate în vitaminele A, B şi C, gutuile sunt excelente pentru imunitate, dar şi pentru tratarea zonei zoster ori pentru prevenţia cancerului de colon. Şi frunzele pot fi folosite în ceaiuri.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.