Antena Meniu Search
x

Video Vara Arhanghelilor, tradiţie respectată cu sfinţenie în Mureş. Sărbătoarea marchează coborârea ciobanilor cu oile de pe munte

Într-un sat din Mureş, tradiţiile vechi, din vremea dacilor, se păstrează cu sfinţenie şi astăzi. Vara Arhanghelilor este o sărbătoare a locului care marcheză coborârea ciobanilor cu oile de pe munte. Sătenii se adună pe dealurile din împrejurimile cătunului, unde se înfruptă din specialităţile pregătite de ciobani şi se prind în jocuri moştenite de-a lungul veacurilor.

de Redactia Observator

la 14.11.2022, 08:01

Vezi și

Vara Arhanghelilor: turmele de oi revin în sate, pentru iernat

Este perioada în care ciobanii se strâng la marginea cătunelor, unde încing petreceri de pomină, păstrând tradiţia moştenită din străbuni, încă din vremea dacilor. Sărbătoarea a început cu o paradă a cailor, iar flăcăii au coborât de pe deal călare în costume naţionale, în sunetul buciumului. 

Sătenii au întins o masă pe cinste, chiar înainte de a începe Postul Crăciunului. 

Bucătar: Facem boţ cu brânză. Noi îi zicem boţ aici. Se fierbe mămăliga întâi, în ceaun şi după le facem şi le punem pe jar să se topească mai repede.

Pe acelaşi subiect

Cioban: Obiceiul e de când dacii şi romanii. S-au întâlnit ciobanii şi au făcut câte o petrecere faină. 

Localnicii veniţi la sărbătoarea câmpenească au rămas plăcut surprinşi de modul în care s-a păstrat tradiţia. 

Localnică: E ''Vara Arhanghelilor'', aşa se numeşte. Cu asta ţinem noi încheierea verii, cu ''Vara Arhanghelilor''. 

Turist: E o treabă faină că îşi mai amintesc oamenii aşa... din bătrâni, cum era mai demult. Aici mai văd cai, oile, şi se mai întâlnesc oamenii la câte o poveste. 

Spre seară, sătenii s-au adunat în jurul focului de tabără şi au stat la poveşti până târziu în noapte. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Vara Arhanghelilor, tradiţie respectată cu sfinţenie în Mureş. Sărbătoarea marchează coborârea ciobanilor cu oile de pe munte