Antena Meniu Search
x

Video Ce este „Vinerea Verde”. Premierul Cîțu a ajuns la Guvern pe jos, Cătălin Drulă a mers cu un tramvai gol

Dacă v-aţi întâlnit astăzi la metrou sau prin autobuz cu o faţă care vă părea cunoscută chiar şi sub mască, vă spunem noi cine ar fi putut fi. Este „Vinerea Verde”, ziua în care demnitarii României şi-au lăsat, teoretic, maşinile acasă şi au mers la serviciu pe jos sau cu mijloacele de transport în comun. 

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 12.03.2021, 17:16

Vezi și
  • Campania „Vinerea Verde” a fost inițiată de Ministerul Mediului
  • Iniţiativa îşi doreşte să convingă măcar 1 din 4 angajaţi să îşi lase maşina acasă

Campania „Vinerea Verde” a fost inițiată de Ministerul Mediului. Scopul este să-i convingă pe cât mai mulţi orăşeni să lase acasă maşinile în ultima zi lucrătoare a fiecărei săptămânii. Ministrul Mediului, ministrul Afacerilor Externe, ministrul de Interne şi ministrul Culturii au mers cu metroul. Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a ales tramvaiul, posibil și din cauza certurilor cu sindicatul metroului. Claudiu Năsui, de la Ministerul Economiei, a ales trotineta electrică, în timp ce premierul Florin Cîţu şi ministrul Nicolae Ciucă au mers pe jos.

Restul au ales mașinile electrice. Virgil Popescu stă în afara Bucureştiului, aşa că îi trebuia maşină. Raluca Turcan a vrut să rămână pe tocuri, aşa că a împrumutat maşina electrică de la Ministerul Mediului. Iar pe Vlad Voiulescu l-a adus iubita.  Iniţiativa îşi doreşte să convingă măcar 1 din 4 angajaţi să îşi lase maşina acasă în ultima zi a săptămânii. Au început bugetarii, dar sunt invitaţi şi angajaţii din mediul privat, mai ales că pe viitor se doreşte ca şi transportul în comun să fie gratuit vinerea. 

Citește și:

Care este scopul campaniei „Vinerea Verde”

„Vinerea Verde” este o campanie care încurajează utilizarea transportului alternativ pentru deplasarea la şi de la serviciu, lansată de Ministerul Mediului. Scopul este de a reduce poluarea cauzată de transportul cu maşinile personale în marile oraşe.

Potrivit Ministerului Mediului, sub sloganul „STOP! Azi maşina stă pe loc!”, campania încurajează utilizarea transportului alternativ de către angajaţii din instituţiile publice în scopul reducerii poluării şi, implicit, a emisiilor de carbon. „Vinerea Verde” îşi propune ca, până la sfârşitul acestui an, cel puţin unul din patru angajaţi să vină în ultima zi lucrătoare a săptămânii la serviciu pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun şi să renunţe astfel, pentru o zi, la autoturismul personal.

Ne confruntăm cu o mobilitate poluantă şi aglomerată, motiv pentru care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor doreşte să instaureze în România Vinerea Verde, ca o iniţiativă voluntară prin care invităm toţicetăţenii să renunţe în ziua de vineri la deplasarea clasică cu maşină personală şi să aleagă mijloace mai puţin poluante poate chiar cu amprentă zero de carbon, mijloace de transport nepoluante însemnând trotinetă, mersul pe jos sau cele care sunt la îndemâna tuturor, mijloacele de transport în comun. Vinerea Verde este o invitaţie la un alt fel de comportament, o iniţiativă care încearcă să schimbe mentalităţi”, a declarat ministrul Tánczos Barna.

De asemenea, această iniţiativă este o invitaţie la mişcare, atât pentru angajaţii instituţiilor publice, cât şi pentru cei din mediul privat.

Este un exemplu dat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi aş vrea să fie îmbrăţişat şi de celelalte instituţii. Cei care vin cu alte mijloace de transport decât maşina proprie să aibă avantaje şi să poată beneficia de parcare sau acces la instituţia publică. Vom lucra împreună cu companiile private, cu ONG-urile, astfel încât mesajul să ajungă la fiecare cetăţean şi să fie multiplicat nu doar prin instituţiile publice, ci şi prin companiile private. Vrem să instaurăm, de asemenea, o nouă cultură, o nouă gândire spre o mobilitate zero, cu zero emisii sau cu emisii cât mai mici”, a afirmat Tánczos.

Ministrul Tánczos Barna a mers vineri la serviciu cu metroul, pe ruta Piaţa Romană-Piaţa Unirii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Ce este „Vinerea Verde”. Premierul Cîțu a ajuns la Guvern pe jos, Cătălin Drulă a mers cu un tramvai gol