Antena Meniu Search
x

Virusul gripal a suferit o mutaţie genetică

Cu gripa e tot mai greu de luptat. Medicii au descoperit că, anul acesta, virusul gripal a suferit o mutaţie genetică ce îl face mai rezistent la tratament. Chiar şi cei vaccinaţi se pot îmbolnăvi mai uşor

Vezi și

Cu gripa e tot mai greu de luptat. Medicii au descoperit că, anul acesta, virusul gripal a suferit o mutaţie genetică ce îl face mai rezistent la tratament. Chiar şi cei vaccinaţi se pot îmbolnăvi mai uşor

În Statele Unite ale Americii, peste douăzeci de copii au murit din cauza gripei. La noi, virusul nu-şi face încă de cap. Totuşi, riscurile sunt mari: foarte puţini români s-au vaccinat anul acesta.

Alex e răcit de câteva zile. Şi pentru că febra nu cedează, mama lui l-a adus astăzi la camera de gardă. Se teme de o gripă. Mai ales că, anul acesta, gripa e mai periculoasă ca în alţi ani. Virusul care circulă în Europa şi America e diferit de cel cunoscut, folosit în vaccinul antigripal.

Asta înseamnă că şi cei care s-au vaccinat deja pot face boala. Românii nu sunt însă primii la vaccinare. Doar doi din o sută au fost vaccinaţi, cu serul gratuit oferit de Ministerul Sănătăţii. Iar în farmacii vaccinul nu prea are căutare. Medicii se tem că virusul modificat ar putea da forme mai severe de gripă.

Avem, însă, multe infecţii respiratorii. Mai ales în rândul celor mici. La sfârşitul anului trecut, cifrele oficiale arătau aproape o sută de mii de infecţii, în toată ţara. Iar de la 1 ianuarie, numărul e în creştere.

În Statele Unite ale Americii situaţia este cu mult mai gravă. Acolo, virusul modificat genetic face ravagii. Cel puţin douăzeci de copii au murit din cauza gripei. Chiar şi numărul celor care au făcut boala deşi sunt vaccinaţi e mare. Medicii spun că vaccinul da anul acesta oferă o protecţie de 30 la sută împotriva virusului. O situaţie similară s-a petrecut în 2008, când a apărut virusul A H1N1, care a dat pandemia de "gripă porcină". Atunci, însă, noul virus nu era deloc conţinut de vaccin.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Virusul gripal a suferit o mutaţie genetică