Antena Meniu Search
x

Video Zeci de pacienți respiră datorită unităților mobile ATI cumpărate după teledonul "Români Împreună"

Zeci de mii de români au spus Ajut Eu în cel mai greu moment prin care a trecut vreodată sistemul sanitar. La începutul pandemiei, când medicii erau dezarmaţi în faţa unui virus nou, aţi donat la teledonul organizat de trustul INTACT si Fundatia Mereu aproape peste patru milioane de euro pentru echipamente medicale. În cele 244 de zile care au trecut de atunci, peste 320.000 de pacienţi au fost salvaţi. Chiar acum, în cele trei unităţi mobile ATI cumpărate din donaţii, zeci de oameni respiră datorită vouă. 

de Redactia Observator

la 27.11.2020, 21:43

Vezi și
  • Împreună am învăţat că solidaritatea chiar salvează vieţi

Doar vocile joase ale medicilor şi bătăile inimilor se aud aici. E sunetul unei lupte pe viaţă şi pe moarte, pe care o duc împreună 12 necunoscuţi, uniţi de aceeaşi boală şi de aceeaşi speranţă. Că se vor întoarce acasă, că vor respira din nou normal, că toate aceste aparate complicate le vor reda vieţile de dinainte. 

Un pat de ATI e singura lor şansă. Sistemul e ca ei: bolnav şi sufocat. O unitate mobilă e pentru un spital precum ventilatorul pentru un pacient din ATI. 

Suntem în curtea Institutului Marius Nasta, din Capitală, unde, în urmă cu o lună, a fost adus un adevărat spital pe roţi. Un TIR echipat cu 12 paturi de terapie intensivă, cu monitoare de funcţii vitale şi console cu injectomate.

Alte două unităţi salvează vieţi la Timişoara şi la Botoşani. În total, 36 de paturi de ATI. Mai mult decât au cinci judeţe la un loc. Mai mult decât cel mai mare spital de boli infecţioase din România.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

29 martie. 18 zile de la declararea pandemiei. Ziua în care românii sunt din nou împreună, în teledonul solidarităţii. 

Sute de mii de donatori au spus atunci Ajut eu. Zeci de vedete le-au răspuns la telefon. 2,6 milioane de euro s-au strâns în numai șase ore. Peste patru milioane - până la final.  La începutul lunii iunie soseau în ţară primele unităţi mobile cumpărate de Fundaţia Mereu Aproape din banii strânşi la teledon. 

Împreună, în lupta cu o boală nouă, am înarmat spitalele şi cu 60 de ventilatoare invazive, 10 concentratoare de oxigen, 400.000 de măşti şi 270.000 de halate şi combinezoane. Plus încă două staţii complete de Terapie Intensivă, pe lângă cele trei secţii mobile care pot fi duse acolo unde este cel mai greu. 

Klaus Iohannis, președintele României: Sunt dotări de ultimă oră. Şi sunt convins că, atunci când va fi nevoie de ele, vor fi extrem de utile. 

Trăim deja zilele de care ne temeam atunci. Românii au înţeles, în martie, că dacă nu-şi fac ei, nu le va face nimeni. Şi au adunat resursele de care depind acum, zilnic, zeci de pacienţi. 

Raed Arafat, șeful DSU: Teledonul a fost de mare ajutor pentru noi toți.

Şerban Bubenek, Societatea Română ATI: Vă mulţumim, vă mulţumim pentru teledon şi ştim sigur că aceste 60 de ventilatoare le sunt utile colegilor noştri. A fost un ajutor enorm foarte binevenit şi la timp. După Ministerul Sănătăţii sunteţi cel mai important donator. 

Şi dacă lupta e de zeci de ori mai dură în valul doi al pandemiei, măcar am învăţat că solidaritatea chiar salvează vieţi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Zeci de pacienți respiră datorită unităților mobile ATI cumpărate după teledonul "Români Împreună"