Antena Meniu Search
x

Update Argentina - Franța 3-3 (4-2), în finala Cupei Mondiale. "Pumele" lui Messi au învins la loviturile de departajare, după ce Mbappe a reușit tripla. Meci istoric în Qatar

Argentina, din nou regina lumii la fotbal, după 36 de ani, după ce a câştigat finala Cupei Mondiale 2022. Echipa lui Messi şi Di Maria a învins la lovituri de departajare Franţa, campioana din 2018. Pentru argentinieni este primul trofeu mondial după 36 de ani, ei triumfând şi în 1978 şi 1986. Argentina şi-a luat revanşa după ce la ediţia din 2018, în optimi, a pierdut chiar în faţa Franţei, scor 3-4. 

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 18.12.2022, 21:17

Argentina - Franța 3-3 (4-2), în finala Cupei Mondiale
"Pumele" lui Messi au învins la loviturile de departajare, după ce Mbappe a reușit tripla - Profimedia

Reprezentativa Argentinei a câştigat, duminică, pentru a treia oară Cupa Mondială la fotbal, învingând în finala din Qatar, disputată pe stadionul Lusail, cu scorul de 4-2 la lovituri de departajare (3-3 după prelungiri), Franţa, campioana din 2018. 

Loviturile de departajare

  • Kylian Mbappe 0-1 (gol)
  • Lionel Messi 1-1 (gol)
  • Kingsley Coman 1-1 (ratare - apără Emiliano Martinez)
  • Paulo Dybala 2-1 (gol)
  • Aurelien Tchouameni 2-1 (ratare - pe lângă poartă)
  • Leandro Paredes 3-1 (gol)
  • Randal Kolo Muani 3-2 (gol)
  • Gonzalo Montiel 4-2 (gol). 

Update final: Argentina a câştigat finala Cupei Mondiale 2022

Pe acelaşi subiect

Min. 117: Argentina – Franţa 3-3. GOOOOLLL! Kylian Mbappe înscrie din nou!

Min. 108: Argentina – Franţa 3-2. GOOOLLLL Lionel Messi! 

Min. 82: Argentina – Franţa 2-2! GOOOLLL Kylian Mbappe. Fază superbă la 2 minute după ultimul gol. 

Min. 80: Argentina – Franţa 2-1! GOOOLLL Kylian Mbappe din penalty

Min. 36: Argentina – Franţa 2-0! GOOLL Di Maria. Contraatac incredibil al Argentinei, finalizat de Di Maria.

Min. 22: Argentina – Franţa 1-0! GOOLLL Lionel Messi, după un şut formidabil din penalty.

Selecţionatele Argentinei şi Franţei se vor înfrunta în finala Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, duminică, pe Lusail Stadium din Al Daayen (17:00, ora României).

Ambele se află în căutarea celui de-al treilea titlu mondial, după ce Argentina a cucerit trofeul în 1978 şi 1986, iar Franţa, în 1998 şi 2018. Argentina va juca a şasea sa finală de Cupă Mondială, după ce le-a pierdut pe cele din 1930, 1990 şi 2014.

Selecţionata Albiceleste a pierdut doar un meci din ultimele 42 jucate, 1-2 cu Arabia Saudită în partida sa de debut în Qatar, având 29 de victorii şi 12 egaluri, potrivit Agerpres. Sud-americanii au marcat 12 goluri la actuala ediţie a competiţiei, cel mai mult la un turneu final mondial după 1986 (anul ultimului titlu), când au înscris 14.

Căpitanul echipei Argentinei, Lionel Messi, va juca a doua sa finală de Cupă Mondială, după cea pierdută în 2014 în faţa Germaniei (0-1, după prelungiri).

Lionel Messi vs Kylian Mbappe, în finala Cupei Mondiale

Pe primul loc în clasamentul golgheterilor CM 2022 se află în acest moment decarii celor două echipe, Lionel Messi (35 an) şi Kylian Mbappe (23 ani), care sunt coechipieri la Paris Saint-Germain.

Finala de duminică a CM 2022 va fi ultimul meci din cariera lui Lionel Messi la un Cupa Mondială. Este singurul trofeu care-i lipseşte din carieră căpitanului Argentinei. De cealaltă parte, Kylian Mbappe, la 23 de ani, a câştigat deja Cupa Mondială, în 2018, și se află la a doua finală consecutivă.

Argentina şi Franţa se vor duela pentru al doilea Cupa Mondială la rând, după partida de la turneul final din Rusia, din urmă cu 4 ani. Atunci, în optimi, francezii se impuneau în faţa “Pumelor” cu scorul de 4-3.

Arbitrul finalei CM 2022, polonezul Szymon Marciniak

Arbitrul finalei va fi polonezul Szymon Marciniak, brigada fiind completată de arbitrii asistenţi Pawel Sokolnicki şi Tomasz Listkiewicz.

În vârstă de 41 de ani, Marciniak a mai condus cele două echipe în acest turneu: în victoria Argentinei în optimi de finală în faţa Australiei (2-1) şi, anterior, în cea a Franţei împotriva Danemarcei în faza grupelor (2-1).

Selecţionerul francez Didier Deschamps se confruntă cu unele probleme de lot, după ce Adrien Rabiot şi Dayot Upamecano au ratat semifinala cu Marocul din cauza unei viroze. Tehnicianul a trebuit să se descurce la acest turneu final fără jucători ca Mike Maignan, Presnel Kimpembe, Paul Pogba, Ngolo Kante, Karim Benzema, Christopher Nkunku, iar în primul meci l-a pierdut şi pe Lucas Hernandez.

De cealaltă parte, Lionel Scaloni va beneficia de revenirile lui Gonzalo Montiel şi Marcos Acuna, care au fost suspendaţi pentru semifinala cu Croaţia.

Echipele probabile:

Argentina:

23. Emiliano Martinez - 26. Nahuel Molina, 13. Cristian Romero, 19. Nicolas Otamendi, 3. Nicolas Tagliafico - 7. Rodrigo De Paul, 24. Enzo Fernandez, 5. Leandro Paredes, 20. Alexis Mac Allister - 10. Lionel Messi (căpitan), 9. Julian Alvarez. Selecţioner: Lionel Scaloni.

Franţa:

1. Hugo Lloris (căpitan) - 5. Jules Kounde, 4. Raphael Varane, 24. Ibrahima Konate (sau 18. Dayot Upamecano), 22. Theo Hernandez - 14. Adrien Rabiot (sau 13. Youssouf Fofana), 8. Aurelien Tchouameni - 11. Ousmane Dembele, 7. Antoine Griezmann, 10. Kylian Mbappe - 9. Olivier Giroud. Selecţioner: Didier Deschamps.

Parcursurile celor două echipe până în finală:

Argentina: 1-2 cu Arabia Saudită, 2-0 cu Mexic, 2-0 cu Polonia, în grupă, 2-1 cu Australia, în optimi, 4-3 la loviturile de departajare cu Olanda (2-2, după prelungiri), în sferturi, 3-0 cu Croaţia, în semifinale.

Franţa: 4-1 cu Australia, 2-1 cu Danemarca, 0-1 cu Tunisia, în grupă, 3-1 cu Polonia, în optimi, 2-1 cu Anglia, în sferturi, 2-0 cu Maroc, în semifinale.

Staţia de metrou Argentina din Paris, redenumită Franţa - Allez Les Bleus! cu ocazia finalei de duminică

Staţia de metrou Argentina din Paris, situată pe magistrala 1 de la Paris, a fost redenumită Franţa - Allez Les Bleus! cu ocazia finalei de dumincă, de la Cupa Mondială din Qatar.

Această schimbare a numelui este una temporară, au anunţat şefii metroului parizian.

În 2018, după triumful Franţei la CM din Rusia, şase staţii de metrou au fost redenumite: «Charles De Gaulle - Stea» a devenit «Avem două Stele», în timp ce staţia Notre-Dame s-a numit «Notre Didier Deschamps».

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Finala Cupei Mondiale între Argentina şi Franţa are loc astăzi, de la ora 17.00, pe Lusail Stadium.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Sport » Argentina - Franța 3-3 (4-2), în finala Cupei Mondiale. "Pumele" lui Messi au învins la loviturile de departajare, după ce Mbappe a reușit tripla. Meci istoric în Qatar