Antena Meniu Search
x

Cod galben de ameninţare teroristă la meciul Farului cu Sheriff. Decizia UEFA de a muta partida la Tiraspol, criticată de un ONG

Promo-LEX, ONG care promovează democraţia şi drepturile omului, critică decizia UEFA de a permite disputarea la Tiraspol a meciului Sheriff – Farul Constanţa, din preliminariile Ligii Campionilor. Partida va avea loc marţi, informează news.ro.

de Redactia Observator

la 17.07.2023, 16:48

Cod galben de ameninţare teroristă la meciul Farului cu Sheriff. Decizi UEFA de a muta partida la Tiraspol, criticată de un ONG
- Profimedia Images (arhivă)

Decizia luată de UEFA de a transfera meciul de la Chişinău la Tiraspol contravine angajamentelor asumate de FMF, UEFA şi FIFA în promovarea şi respectarea drepturilor omului, consideră Asociaţia Promo-LEX, potrivit deschide.md. Reprezentanţii asociaţiei precizează că este un fapt cunoscut că teritoriul din stânga Nistrului rămâne un spaţiu închis, izolat controlat de un regim ilegal, unde drepturile omului nu pot fi promovate, monitorizate, evaluate şi apărate.

În tur, Farul a câştigat cu 1-0

“La 24 iunie 2022, UEFA a anunţat despre interzicerea organizării meciurilor de fotbal sub egida sa  în regiunea transnistreană din motive de securitate. Reamintim că în perioada aprilie 2022 – până în prezent, administraţia de facto de la Tiraspol a decis introducerea codului roşu, ulterior galben, de ameninţări teroriste, care nu a fost modificat sau anulat. La 4 iulie, Comitetul Executiv al UEFA a luat o decizie nejustificată de a permite desfăşurarea meciului la Tiraspol, în condiţiile în care codul galben de ameninţare teroristă este în vigoare cel puţin până la 18 iulie 2023 (data meciului Sheriff-Farul), iar decizia UEFA este cel puţin incoerentă şi bazată pe informaţii eronate sau incomplete”, comentează Promo-LEX.

Asociaţia a subliniat importanţa respectării drepturilor omului, în special în teritoriile controlate de regimuri ilegale şi a îndemnat federaţia din R. Moldova şi UEFA să fie mai responsabile şi să acţioneze ferm pentru a contribui la promovarea păcii şi respectarea valorilor şi principiilor pe care le promovează. În opinia reprezentanţilor Promo-LEX, acordul pentru desfăşurarea meciului pe stadionul din Tiraspol este „un cadou generos şi gratuit”, inclusiv de imagine şi financiar pentru administraţia locală ilegală.

Pe acelaşi subiect

„Acest suport necondiţionat rămâne un instrument eficient de consolidare a unui regim ilegal, care continuă încălcarea în masă a drepturilor omului şi ignorarea principiilor şi valorilor democratice”, consideră reprezentanţii organizaţiei. Promo-LEX a menţionat “fenomene şi realităţi” din regiunea transnistreană a Republicii Moldova:

  • Rata de încarcerare cea mai ridicată din Europa, depăşind de peste patru ori media europeană de încarcerare şi de peste două ori pe cea a Republicii Moldova.
  • Lipsa unor garanţii sau a protecţiei elementare pentru victimele torturii. Mai nou, începând cu luna februarie 2022, toţi cei care depun plângeri la instanţele naţionale şi internaţionale de protecţie a drepturilor omului, riscă sancţiuni penale severe.
  • Controlul total al Holdingului Sheriff asupra regiunii transnistrene a Republicii Moldova, prin intermediul persoanelor din administraţia locală şi regională. Teritoriul respectiv rămâne inaccesibil pentru activitatea liberă a jurnaliştilor, avocaţilor sau a apărătorilor drepturilor omului.

Asociaţia Promo-LEX îndeamnă autorităţile R. Moldova să manifeste o reacţie mai hotărâtă şi coerentă, depăşind demersurile şi reacţiile formaliste sau declarative. „Când se desfăşoară evenimente sportive internaţionale pe un teritoriu necontrolat, unde drepturile omului sunt grav încălcate, este necesară o abordare robustă şi informarea asupra situaţiei reale din teritoriu, or sportul, inclusiv fotbalul nu poate exista izolat de drepturile omului”, susţin reprezentanţii asociaţiei.

Meciul Sheriff Tiraspol – Farul Constanţa se va disputa marţi, de la ora 20.00, la Tiraspol, în manşa secundă a turului 1 preliminar al Ligii Campionilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Sport » Cod galben de ameninţare teroristă la meciul Farului cu Sheriff. Decizia UEFA de a muta partida la Tiraspol, criticată de un ONG