Antena Meniu Search
x

De ce nu joacă Ianis Hagi în primele partide de la EURO 2024. Andorra - România e live pe Antena 1 şi AntenaPLAY

Selecţionerul primei reprezentative de fotbal a României, Edward Iordănescu, a declarat, într-un interviu acordat FRF.tv înaintea startului preliminariilor EURO 2024, că "e cel mai înţelept" ca jucătorul Ianis Hagi, care nu se află în lotul naţionalei pentru partidele cu Andorra şi Belarus, să îşi continue recuperarea la echipa de club, Glasgow Rangers, informează Agerpres.

de Redactia Observator

la 24.03.2023, 11:07

De ce nu joacă Ianis Hagi în primele partide de la EURO 2024. Andorra - România e live pe Antena 1 şi AntenaPLAY
- Profimedia

Afirmaţia vine ca urmare a declaraţiilor făcut de Gheorghe Hagi, tatăl jucătorului formaţiei scoţiene, care i-a imputat selecţionerului neconvocarea spunând că "Ianis nu este important pentru Edi Iordănescu". Andorra - România e live pe Antena 1 şi AntenaPLAY.

"Pentru mine acesta nu este un subiect şi nu ar fi trebuit să fie nici pentru opinia publică. Mai mult, nu cred că e un început bun pentru o campanie nouă. Echipa naţională vine după o secetă de performanţă şi avem nevoie de linişte, atât cât se poate să o avem. Mă simt nevoit să comentez doar pentru că s-a amplificat atât de tare subiectul şi a fost atât de comentat. Cu menţiunea că după aceea pentru mine nu va mai exista acest subiect. Era foarte uşor pentru noi să-l punem pe Ianis pe lotul lărgit, nu ne costa absolut nimic. Dar chiar i-am explicat lui că nu am face decât să răscolim lucrurile, să aprindem spirite, să dezvoltăm anumite comentarii că de ce a fost în lotul lărgit nu mai e ulterior. Şi atunci am considerat că e cel mai înţelept să-l lăsăm să îşi continue parcursul de recuperare la echipa de club. Ca să-l aducem din Scoţia în România, de aici în Andorra, după aceea înapoi în România ca să plece în Scoţia... neavând garanţia că îi putem oferi suficiente minute atât pentru el, cât şi în spiritul rezultatului, nu era un lucru pozitiv din punctul nostru de vedere", a afirmat Edward Iordănescu.

Andorra - România e live pe Antena 1 şi AntenaPLAY.

"Ca să fie clar pentru toată lumea, la momentul când noi, staff-ul tehnic, am anunţat lotul lărgit, Ianis avea 64 de minute jucate în toate competiţiile după 13 luni de pauză. Primul jucător cu care am vorbit după ce am anunţat lotul, exact în aceeaşi zi, a fost Ianis Hagi. În toată această perioadă am ţinut constant legătura cu el şi i-am transmis că din punctul nostru de vedere încă nu este la capacitatea maximă, nu este în toată puterea ca să vină şi să ajute echipa naţională. Şi că noi considerăm după ce am văzut toate minutele jucate că încă mai are nevoie de timp şi noi suntem alături de el total. I-am spus că aşteptăm cu nerăbdare revenirea lui, dar că e nevoie să se consolideze puţin la nivel de club şi să aibă continuitate şi ca să avem zero riscuri atunci când îl aducem, atât pentru el, cât şi pentru echipa naţională. Noi avem un staff medical competitiv, dar în patru zile e foarte greu să gestioneze şi să diminueze cât de mult se poate riscurile. O formă mai mare de respect decât să te sune antrenorul, selecţionerul tău şi să îţi dea aceste explicaţii nu ştiu dacă poate exista. Iar acest lucru l-am făcut cu toţi jucătorii, nu are nimeni tratament special. Ianis e un jucător cu potenţial deosebit, dar considerăm că mai are nevoie de timp", a adăugat selecţionerul.

Pe acelaşi subiect

Acesta a menţionat că ar fi fost o mare nedreptate să îl convoace pe Ianis Hagi şi să îl scoată din lot pe un jucător care este acum la capacitate maximă şi joacă meci de meci la echipa de club. "Să facem abstracţie că este vorba despre Ianis Hagi. Dacă era orice alt jucător, vorbeam despre convocarea lui la naţională după o pauză ca a lui Ianis, în detrimentul altuia, care e la capacitate maximă şi joacă meci de meci şi nu a avut aceste necazuri, şi îl lăsam acasă... ar fi fost o mare nedreptate din partea mea. Eu ştiu că un jucător după o pauză ca a lui Ianis are nevoie de suport şi l-a avut tot timpul din partea noastră, atât cât l-am putut oferi de la distanţă. Am avut această discuţie de clarificare cu el şi nu cred că puteam să fac altceva mai mult decât atât. În final, responsabilitatea este total a mea, deciziile îmi aparţin şi este ceea ce eu mi-am asumat. Îl aşteptăm înapoi cu putere pe Ianis, voi fi cel mai fericit când el va fi bine şi va fi din nou la echipa naţională. Din punctul meu de vedere, relaţia mea cu Ianis rămâne total neschimbată, iar acest subiect pentru mine nu mai există. Am văzut că s-a comentat mult pe o posibilă lipsă a mea de tact, de diplomaţie. Dar eu nu mai sunt acum aici ca să fiu diplomat. Am avut un an la dispoziţie ca să fac şi astfel de gesturi, de acum ne gândim doar la campanie", a explicat selecţionerul.

Întrebat de ce în toamnă l-a convocat pe Florinel Coman de la FCSB, care la rândul său venea după o accidentare, iar acum a refuzat să îl treacă pe listă pe Ianis Hagi, Edward Iordănescu a răspuns: "Cele două situaţii nu suportă comparaţii. Florinel Coman venea după o accidentare total diferită faţă de ce a avut Ianis. Perioada lui de recuperare a fost mult mai scurtă, nu se compară. Apoi Florinel Coman era în putere maximă, juca meci de meci. Că avea meciuri de 90 de minute, că era scos pe parcurs sau că uneori era introdus pe parcurs... dar el era la capacitate maximă. Nu vorbim de 13 luni de pauză. Apoi vorbim de o situaţie în care naţionala era angrenată în Liga Naţiunilor şi era singura şansă în care puteam să gândesc şi cu bătaie pe termen lung. În sensul să mai ajut un jucător, să trag de el, să mai dau o şansă. Acum vorbim despre preliminariile EURO, de a fi sau a nu fi la EURO 2024. Ce se întâmpla în Liga Naţiunilor putea fi corectat, acum în preliminarii punctul pierdut nu ni-l mai întoarce nimeni. Acum este o campanie extrem de grea în care fiecare minut din fiecare meci este foarte dificil".

România îşi începe parcursul în Grupa I a preliminariilor Campionatul European din 2024 găzduit de Germania cu partida din deplasare cu Andorra, programată la 25 martie, de la ora ora 21:45, pe Estadi Nacional din Andorra. Ulterior, în 28 martie, de la ora 21:45, prima reprezentativă întâlneşte Belarus în al doilea său meci al grupei, care se va disputa pe Arena Naţională din Bucureşti.

Prima reprezentativă a României a fost repartizată în Grupa I a preliminariilor Campionatului European din 2024, alături de Elveţia, Israel, Kosovo, Belarus şi Andorra. Se califică primele 2 clasate în fiecare din cele 10 grupe preliminare, urmând ca ultimele 3 locuri să fie decise în martie 2024, în urma play-off-ului Ligii Naţiunilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sport » De ce nu joacă Ianis Hagi în primele partide de la EURO 2024. Andorra - România e live pe Antena 1 şi AntenaPLAY