Antena Meniu Search
x

Video În România, doar 20% din populație face sport. Riscurile unui stil de viață sedentar

Suntem codaşii Europei la capitolul mişcare, potrivit statisticilor. Deşi numărul sălilor de fitness a crescut în ultimii ani, doar doi din zece români fac sport, în timp ce la nivel european, media este de 40 de procente. 

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 24.09.2022, 15:45

Vezi și

Suntem tot mai sedentari. Potrivit statisticilor, romanii nu fac aproape deloc mișcare. In timp ce la nivel european media este de 40%, în România doar 20% din populație face sport.  Așa ca spoturile publicitare care ne îndeamnă sa facem mișcare minim 30 de minute pe zi rămân doar la televizor. 

O multitudine de probleme de sănătate, asta ne aşteaptă dacă nu facem sport în mod constant. Dureri la nivelul coloanei, la nivelul articulaţiilor şi obezitate. De altfel, spun cei care fac mișcare cu regularitate, sportul este cel mai bun și cel mai ieftin medicament în tratarea depresiei.

45% dintre oameni spun că nu fac sport deloc

La nivel european, datele nu arată foarte bine. 45% dintre oameni spun că nu fac sport deloc, în timp ce doa 17% spun că fac mișcare, însă foarte rar, mai rar de odată pe saptămână. Țara noastră stă foarte prost la capitolul sport, doar 20% dintre români spun că fac mișcare, în timp ce media la nivel european este de 40%.

Cei mai activi sunt tinerii, cei cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani spun că fac mișcare cu regularitate, o proporție de 54%. Însă, odată cu înaintarea în vârstă apare sedentarismul, astfel că doar 21% dintre cei cu vârsta peste 55 de ani încă mai fac mișcare în mod constant.

Oamenii spun că nu se apucă de sport pentru că nu au timp sau nu au motivație. De cealaltă parte, cei care fac mișcare sau se apucă la o vârstă mai înaintată să facă sport spun că au nevoie, ca să-și îmbunătățească, pe de-o parte, starea de sănătate și pe de altă parte, condiția fizică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca marile magazine să fie închise în weekend?

Observator » Sport » În România, doar 20% din populație face sport. Riscurile unui stil de viață sedentar