Antena Meniu Search
x

Una dintre cele mai mari speranţe ale tenisului românesc trăieşte o adevărată dramă

Campioană la juniori, la Roland Garros, Ioana Roşca şi-a văzut visul spulberat odată cu o accidentare care, anul trecut, a lăsat-o fără sponsori.

Vezi și

Campioană la juniori, la Roland Garros, Ioana Roşca şi-a văzut visul spulberat odată cu o accidentare care, anul trecut, a lăsat-o fără sponsori. Acum, se zbate să revină în turnee, iar strigătul ei de ajutor a ajuns pe internet.

Ioana Roşca are 21 de ani. În 2014, când Simona Halep pierdea dramatic marea finala de la Roland Garros, ea devenea campioana turneului la dublu la junioare, alături de o alta româncă, Ioana Ducu. Visele i-au fost frânte acum un an, când s-a accidentat grav la genunchi. 

Ioana nu a renunţat. A tras cu dinţii şi a reuşit să joace din nou. Dar a primit o nouă lovitură. După 12 titluri în circuitul profesionist şi trofeul câştigat la Roland Garros, accidentarea a lăsat-o fără sponsori.

S-a trezit singură, într-un sport în care doar să joci e scump. Chiar şi o sută de mii de euro pe an sunt cheltuielile obişnuite pentru un jucător de tenis care vrea să facă performanţă.

Nicuşor Ene, antrenor de tenis: "Un turneu, de exemplu, internaţional te costă cel puţin o mie de euro de persoană. Sportivul trebuie să plece şi cu un antrenor, deci din star două mii de euro. Adidaşii sunt tot aşa de calitate, 1000 de euro. Ca să faci marile şlamuri la juniori, deja sunt cheltuieli de sute de mii de euro." 

O rachetă de tenis profesională costă cel puţin două sute de euro. Şi e nevoie de mai multe. Încălţămintea şi îmbrăcămintea costă alte sute de euro şi rezistă, uneori, doar câteva antrenamente. Fără un antrenor, plătit cu sute sau chiar mii de euro, nu se poate ajunge la performanţe. Iar statul nu-i ajută nici pe cei mai talentaţi.

Firicel Tomai, antrenor tenis: "E foarte greu pentru Federaţia Română de Tenis să aloce bani sau să facă rost de bani pentru că nu are! Le-a oferit pregătire gratuită aici, în Centrul Naţional de Tenis, doar acum, iarna o oră la tenis costă, în medie, 75 de lei."

Ioana nu renunţă, chiar dacă asta înseamnă să nu-şi poată dedica tot timpul antrenamentelor, asa cum trebuie. 

Alexandru Berbec, antrenor tenis: "Copilul ăsta, banii care şi-i produce pentru tenis, îi munceşte. Deci, în afara antrenamentelor, ea munceşte, încearcă să-şi mai facă nişte bănuţi, pe care ulterior îi reinvesteşte în ea ca jucătoare de tenis."

Ca să-şi îndeplinească visul, Ioana a organizat o strângere de fonduri pe reţelele de socializare. Speră să poată face astfel rost 15 mii de euro ca să se poată antrena în continuare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi vaccinat sau urmează să vă vaccinaţi împotriva rujeolei?

Observator » Sport » Una dintre cele mai mari speranţe ale tenisului românesc trăieşte o adevărată dramă