Antena Meniu Search
x

Naţionala masculină a României, outsideră la Campionatul European de handbal. Detalii despre turneul final

Abia ne-am revenit după sărbătorile de iarnă că ne şi pregătim de câteva evenimente sportive extrem de interesante, un astfel de eveniment sportiv fiind Campionatul European de handbal masculin, competiţie găzduită de Germania în perioada 10-28 ianuarie 2024.

de Redactia Observator

la 05.01.2024, 14:30

Demis Grigoraş este una dintre vedetele naţionalei de handbal masculin a României
Demis Grigoraş (în galben) este una dintre vedetele naţionalei de handbal masculin a României - Profimedia
  • Campionatul European de handbal masculin are loc în perioada 10-28 ianuarie 2024, în Germania.

24 de formaţii participă la turneul final al Campionatului European de handbal masculin şi poate nu am fi acordată o atenţie sporită competiţiei dacă ea nu reprezenta revenirea naţionalei României la un turneu final după o pauză extrem de mare.

Practic, România participă pentru prima dată la un turneu final de Campionat European de handbal masculin după o pauză de 28 de ani. Nu am mai fost prezenţi la o astfel de competiţie de la ediţia din 1996, găzduită de Spania. Atunci, România a terminat competiţia pe locul 9, din 12 participante. Am bătut Danemarca în faza grupelor, 27-21, succes care ne-a permis să înfruntăm echipa Ungaria în finala pentru locul 9, confruntare câştigată la limită de echipa noastră, 28-27.

De atunci, România a mai bifat doar două prezenţe la Campionatul Mondial, în 2009 şi în 2011, când am ocupat locurile 15, respectiv 19.

Iar perspectivele pentru ediţia din acest an a Campionatului European sunt sumbre, România fiind considerată una dintre outsiderele competiţiei.

Pe acelaşi subiect

Cele 24 de participante la Campionatul European de handbal masculin au fost repartizate în şase grupe de câte patru echipe. Componenţa grupelor arată astfel:

Grupa A - Franţa, Germania, Macedonia, Elveţia.

Grupa B - Spania, Austria, Croaţia, România.

Grupa C - Islanda, Ungaria, Serbia, Muntenegru.

Grupa D - Norvegia, Slovenia, Polonia, Insulele Feroe.

Grupa E - Suedia, Olanda, Bosnia Herţegovina, Georgia.

Grupa F - Danemarca, Portugalia, Cehia, Grecia.

Primele două clasate din fiecare grupă se califică în faza Grupelor Principale, urmând ca rezultatele înregistrate între ele să se menţină şi în faza a doua a grupelor. Grupa Principală I ar urma să fie alcătuită din primele două clasate din grupele A, B şi C, iar Grupa Principală II ar urma să fie alcătuită din primele două clasate din grupele D, E şi F.

România, adversari dificili în faza grupelor la Campionatul European de handbal

Şi cum "la oamenii săraci nici norocul nu-i ajută", România a fost repartizată într-o grupă extrem de complicată la Campionatul European de handbal masculin. Elevii antrenaţi de spaniolul Xavi Pascual ar urma să dea piept cu Spania, vicecampioana europeană en-titre, Austria, formaţie care ne-a învins de două ori în preliminarii (36-32 şi 35-30), şi Croaţia, vicecampioana europeană din 2020.

România este considerată o outsideră la Campionatul European de handbal masculin inclusiv de către casele de pariuri. Formaţia noastră are o cotă de 1.000 la 1 pentru câştigarea Campionatului European, aceeaşi cotă având-o şi echipa Insulelor Feroe. Culmea, sunt şi echipe chiar mai slab cotate. Muntenegru şi Elveţia au o cotă de 1.500 la 1, iar Bosnia Herţegovina, Georgia, Grecia şi Macedonia de Nord au chiar o cotă de 2.500 la 1.

"Tricolorii" joacă vineri, 12 ianuarie 2024, primul meci de la turneul final, urmând să înfrunte Austria, de la 19.00, ora României. Apoi, dăm piept cu Spania duminică, 14 ianuarie 2024, de la ora 19.00, şi cu Croaţia marţi, 16 ianuarie 2024, de la ora 19.00.

România, surclasată în pregătirile pentru Campionatul European de handbal de o echipă mai slab cotată la turneul final

Ca tabloul să fie complet în legătură cu şansele minime ca România să facă o figură frumoasă la Campionatul European de handbal masculin trebuie să menţionăm că echipa noastră a început cu stângul perioada de pregătire pentru turneul final.

Participantă la o competiţie amicală intitulată "Yellow Cup", România a fost surclasată în meciul de deschidere, 31-37, de Elveţia, o echipă cotată cu şanse mai mici decât România de a câştiga Campionatul European găzduit de Germania în perioada 10-28 ianuarie 2024.

Xavi Pascual mizează pe 20 de jucători la Campionatul European de handbal

Spaniolul Xavi Pascual, antrenorul naţionalei de handbal masculin a României, mizează pe un lot de 20 de jucători în pregătirea Campionatului European din Germania. Cei mai mulţi dintre jucători evoluează în campionatul intern, dar avem şi doi stranieri, Demis Grigoraş, de la Benfica Lisabona, şi Andrei Buzle, de la Granollers.

Iniţial, din lot ar fi trebuit să facă parte şi doi sportivi naturalizaţi, Ante Kudus şi Javier Humet, dar, în cele din urmă, s-a renunţat la serviciile lor din motive disciplinare.

Pe de altă parte, la Campionatul European de handbal masculin avem ocazia să vedem şi alţi jucători care evoluează în campionatul României. Croaţia mizează pe Luka Cindric, de la Dinamo Bucureşti, Ungaria mizează pe Mikloş Rosta, de la Dinamo Bucureşti, Muntenegru vine cu Stevan Vujovic, de la Minaur Baia Mare, şi cu Nemanja Grbovic, de la Steaua Bucureşti, Serbia îi are în lot pe dinamoviştii Vladimir Cupara şi Lazar Kukic, Georgia mizează pe Irakli Kbilashvili, de la CSU Suceava, iar Cehia îl are în lot pe Stanislav Kašpárek, de la Dinamo Bucureşti. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Sport » Naţionala masculină a României, outsideră la Campionatul European de handbal. Detalii despre turneul final