Revoltă în lumea tenisului: Jannik Sinner a fost prins dopat de două ori, dar nu a fost suspendat. "Nu ne mai luaţi de proşti"
Numărul 1 mondial, Jannik Sinner, a fost depistat pozitiv de două ori la o substanţă interzisă în martie, în timpul turneului de la Indian Wells, dar a fost exonerat, marţi, de un tribunal independent (ITIA). Nevinovăţia italianului a fost dovedită, deoarece substanţa a intrat în corpul său în urma contaminării de către un membru al echipei medicale, potrivit News.ro.
ITIA a declarat că Sinner nu a avut nicio vină sau neglijenţă pentru două încălcări ale regulilor antidoping în cadrul Programului Anti-Doping în tenis (TADP), după ce a fost depistat pozitiv de două ori pentru clostebol în luna martie.
„Sinner a furnizat un eşantion în competiţie la Indian Wells, la 10 martie 2024, care conţinea prezenţa unui metabolit al clostebolului la concentraţii scăzute. O altă probă, prelevată în afara competiţiei opt zile mai târziu, a fost, de asemenea, testată pozitiv pentru acelaşi metabolit - din nou la concentraţii scăzute”, a precizat ITIA.
Apărarea lui Jannik Sinner
După fiecare test pozitiv, a fost aplicată o suspendare provizorie. De fiecare dată, Sinner a contestat cu succes suspendarea provizorie şi a putut continua să joace.
- Jannik Sinner, numărul 1 mondial, a câștigat Mastersul de la Cincinnati. Italianul deţine 5 trofee ATP Tour în...
- Sorana Cîrstea, Jaqueline Cristian şi Ana Bogdan, cele mai bune jucătoare de tenis din România, coborâri în...
- Suma uriaşă cu care s-a vândut tricoul purtat de Nadal în finala Roland Garros din 2005. Ţinuta a revoluționat...
Sinner a explicat că substanţa a pătruns în corpul său ca urmare a contaminării de către un membru al echipei medicale, care a aplicat pe propria piele un spray fără prescripţie medicală (disponibil în Italia) conţinând clostébol pentru a trata o mică rană la mână. Acest membru al echipei de sprijin a aplicat spray-ul între 5 şi 13 martie, perioadă în care i-a făcut masaj zilnic şi terapie sportivă lui Sinner, ceea ce a dus la contaminarea transdermică fără ştirea sa.
„După consultarea experţilor ştiinţifici, care au concluzionat că explicaţia jucătorului era credibilă, ITIA nu s-a opus apelurilor jucătorului de ridicare a suspendărilor provizorii. (...) ITIA a acceptat explicaţia jucătorului cu privire la sursa clostébolului găsit în eşantionul său şi că încălcarea nu a fost intenţionată”, explică comunicatul.
Cu toate acestea, comunicatul de presă precizează că, în ciuda nevinovăţiei sale şi în conformitate cu WADC (Codul mondial antidoping) şi TADP (Programul antidoping în tenis), „rezultatele lui Sinner, premiile în bani şi punctele din clasamentul ATP de la Indian Wells Masters 1000 (...) sunt anulate”.
Decizia integrală, publicată de ITIA, precizează că fizioterapeutul Giacomo Naldi şi-a tăiat degetul de la mâna stângă cu un bisturiu aflat în geanta sa de tratament la 3 martie.
Naldi a bandajat tăietura şi a desfăcut-o două zile mai târziu. Umberto Ferrara, antrenorul de fitness al lui Sinner, i-a recomandat fizioterapeutului să folosească pe tăietură un spray medical pe care Ferrara îl cumpărase dintr-o farmacie italiană în februarie.
Fizioterapeutul a declarat că nu a verificat conţinutul spray-ului, pe care l-a folosit în fiecare dimineaţă în perioada 5-13 martie, Indian Wells având loc în perioada 6-17 martie.
Între aceste date, Naldi l-a masat pe Sinner pe tot corpul şi i-a aplicat bandaje la picioare. Acesta nu a purtat mănuşi în timpul efectuării tratamentelor.
Sinner a declarat că suferă de o afecţiune a pielii la nivelul picioarelor şi al spatelui care îl determină să se scarpine şi care poate provoca mici tăieturi şi leziuni în zonele afectate.
În dimineaţa zilei de 10 martie, Naldi a masat picioarele şi gleznele lui Sinner. El a declarat că ar fi aplicat spray-ul de două ori în acea dimineaţă şi că „nu îşi aminteşte” să se fi spălat pe mâini între momentul în care a pulverizat sprayul pe deget şi cel în care a masat picioarele lui Sinner.
Sinner şi echipa sa au cooperat pe deplin cu ancheta.
ITIA a acceptat că Sinner nu avea cunoştinţă nici de spray, nici de faptul că acesta conţinea o substanţă interzisă şi nu ştia că Naldi îl folosise pe degetul său tăiat.
La Indian Wells, Sinner a ajuns în semifinale, câştigând 400 de puncte şi aproximativ 300.000 de euro.
„Acum voi lăsa în urmă această perioadă dificilă şi profund nefericită. Voi continua să fac tot ce pot pentru a mă asigura că voi continua să respect programul antidoping al ITIA. Am o echipă în jurul meu care este meticuloasă şi atentă”, a afirmat Sinner într-un comunicat.
Reacţii din lumea tenisului: nu ne mai luaţi de proşti!
„Ridicol - fie că a fost accidental sau planificat. Ai fost testat de două ori cu o substanţă interzisă (steroizi) ... ar trebui să fii suspendat pentru 2 ani. Performanţa ta a fost îmbunătăţită. Crema de masaj.... Mda, mişto”, a scris Kyrgios pe X.
Izbucnirea incendiară a stârnit un răspuns din partea unui utilizator X, @Riccardo__07 răspunzând: „Performanţele sale NU au fost îmbunătăţite, cantitatea de substanţă este minimă, nu ar îmbunătăţi nici măcar peformanţa unui animăluţ Putem vorbi dacă decizia este corectă sau nu uitându-ne la sentinţele anterioare, dar din punct de vedere ştiinţific nu putem avea nicio îndoială cu privire la modificarea performanţelor.”
La care Kyrgios a ripostat: „Atunci de ce au luat bani de premii şi puncte de la Indian Wells? Deci el a făcut ceva greşit sau nu? Pentru că ei au spus că a picat două teste”.
După Nick Kyrgios, mai mulţi jucători şi personalităţi din lumea tenisului au reacţionat la dezvăluirea de marţi a faptului că numărul 1 mondial Jannik Sinner a fost testat pozitiv, dar a fost exonerat cinci luni mai târziu.
„Poate ar trebui să nu ne mai luaţi de proşti”, a postat pe X francezul Lucas Pouille, fost număr 10 mondial şi semifinalist de Grand Slam.
Şi canadianul Denis Shapovalov a scris pe această temă: „Nu-mi pot imagina cum se simt acum toţi ceilalţi jucători interzişi pentru substanţe. Reguli diferite pentru jucători diferiţi”.
„Indiferent dacă Sinner se dopează sau nu. Nu este corect. Mulţi jucători trec prin acelaşi lucru şi trebuie să aştepte luni, chiar ANI, pentru ca nevinovăţia lor să fie declarată. Nu este o imagine bună”, a deplâns britanicul Liam Broady, aflat în prezent pe locul 287 în lume şi al cărui cel mai bun rezultat la Grand Slam este o eliminare în turul al treilea.
„Hei, ATP, WTA, ITF, tot ce cerem (jucători, antrenori) este egalitate şi transparenţă. Nimic mai mult, nimic mai puţin”, a scris Petar Popovic, actualul antrenor al francezului Corentin Moutet.
Acelaşi lucru este valabil şi pentru Tara Moore, o jucătoare britanică depistată pozitiv cu metaboliţi de nandrolon în aprilie 2022 şi care a fost suspendată timp de 18 luni înainte de a fi exonerată de un tribunal independent în decembrie 2023. „Presupun că doar imaginile celor mai buni jucători contează. Presupun că doar opinia tribunalului independent cu privire la cei mai buni jucători este considerată solidă şi corectă. Cu toate acestea, ei le pun la îndoială în cazul meu. Nu are niciun sens”, a scris ea pe X.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰