Antena Meniu Search
x

Ora de iarnă 2018. Când se schimbă ora în România

Ora de iarnă 2018. Conform convenției, România se pregătește pentru a doua oară în acest an să schimbe ceasul. Astfel, ora Bucureștiului se modifică de la GMT+2 la GMT+3, marcând trecerea la ora de iarnă.

Ora de iarnă 2018. Conform convenției, România se pregătește pentru a doua oară în acest an să schimbe ceasul. Astfel, ora Bucureștiului se modifică de la GMT+2 la GMT+3, marcând trecerea la ora de iarnă.

După echinocțiul de toamnă 2018 din 23 septembrie, când ziua a devenit egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ, al doilea fenomen important al toamnei este trecerea la ora de iarnă 2018.

Ora de iarna 2018: cand se schimba ora in Romania

Ora de iarnă 2018. Când se schimbă ora în România

Pe acelaşi subiect

Trecerea la ora de iarnă 2018 se face în noaptea de 28 spre 29 octombrie 2018, sâmbătă spre duminică, când ora 4:00 a dimineţii de 29 octombrie 2018 devine ora 3:00.

Trecerea la ora de iarnă 2018 ne va aduce o oră în plus de somn duminică, ziua de 29 octombrie 2018 devenind cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore.

Ora de iarna 2018: cand se schimba ora in Romania

În momentul schimbării orei, majoritatea programelor care țin de o oră exactă sunt afectate.

Cea mai importantă schimbare va fi în programul trenurilor CFR și al celor legate de mijloacele de transport în comun, când ora de plecare 04:00 devine ora 03:00.

Schimbarea orei în România are loc din 1932 și se produce în peste 100 de ţări din întreaga lume. În acest an, țara noastră a trecut la ora de vară pe 25 martie.

Ora de iarnă 2018. Renunțarea la ora de iarnă sau la ora de vară

Comisia Europeană a propus anul acesta renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa în 2019. 

Potrivit noii propuneri, statele membre vor avea libertatea de a decide o dată pentru totdeauna dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă.

Ora de iarna 2018: cand se schimba ora in Romania

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că schimbarea orei în Europa trebuie să înceteze.

"Statele membre ar trebui să decidă singure ca cetăţenii lor să trăiască în condiţii de oră de vară sau de iarnă. Este o chestiune de subsidiaritate. Mă aştept ca Parlamentul şi Consiliul să împărtăşească acest punct de vedere şi să găsească soluţii care funcţionează pentru piaţa noastră internă. Suntem în întârziere", a spus Juncker.

La rândul său, slovena Violeta Bulc, Comisarul european pentru transporturi, a declarat că se propune renunțarea la schimbarea ore începând din 2019. 

"Propunem renunţarea la schimbarea sezonieră a orei începând cu anul viitor. Acest calendar foarte ambiţios va permite cetăţenilor să beneficieze de această măsură fără întârziere. În prezent invităm statele membre şi întreprinderile să facă pregătirile necesare pentru a asigura o abordare coordonată în întreaga UE", a spus Violeta Bulc.

În vara acestui an, Comisia Europeană a organizat un sondaj la nivelul Uniunii privind renunțarea la schimbarea sezonieră a orei, iar rezultatele au fost copleșitoare.

S-au primit 4,6 milioane de răspunsuri - cel mai mare număr de răspunsuri primite vreodată în cadrul oricărei consultări publice organizate de Comisia Europeană.

Potrivit rezultatelor, 84 % dintre respondenţi au fost în favoarea renunţării la schimbarea sezonieră a orei.

Potrivit propunerii Comisiei, fiecare stat membru ar trebui să comunice, până în aprilie 2019, dacă intenţionează să aplice în mod permanent ora de vară sau pe cea de iarnă.

Ultima trecere obligatorie la ora de vară ar avea loc duminică, 31 martie 2019.

Ulterior, statele membre care doresc să revină permanent la ora de iarnă ar putea să mai facă o ultimă schimbare sezonieră a orei duminică, 27 octombrie 2019. De la acea dată, schimbarea sezonieră a orei nu va mai fi posibilă.

Totuși, propunerea Comisiei Europene urmează să fie examinată de Parlamentul European şi de Consiliu, care trebuie să-și dea acordul.

Ora de iarnă 2018. Cum ne influenţează sănătatea

Potrivit unor studii, scopul inițial pentru care s-a decis schimbarea orei în Europa, respectiv economisirea de energie, în secolul trecut, nu mai este relevant în prezent. Aceste studii sugerează că economiile de energie sunt în prezent minore, iar cetăţenii se plâng tot mai mult de efecte negative asupra sănătăţii.

Cand se schimba ora in Romania: cum ne influenteaza sanatatea

Astfel, medicii consideră că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de iarnă, deoarece trebuie să se culce cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit.

Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.

Ora de iarnă 2018. Când se schimbă ora în următorii ani

În cazul în care organismele europene nu vor decide ca țările din Uniune să renunțe la schimbarea sezonieră a orei, în următorii ani trecerea la ora de vară şi la ora de iarnă se va face la următoarele date:

2018

Duminica 25 Martie +1 ora (ora de vara)

Duminica 28 Octombrie -1 ora (ora de iarna)

2019

Duminica 31 Martie +1 ora (ora de vara)

Duminica 27 Octombrie -1 ora (ora de iarna)

2020

Duminica 29 Martie +1 ora (ora de vara)

Duminica 25 Octombrie -1 ora (ora de iarna)

2021

Duminica 28 Martie +1 ora (ora de vara)

Duminica 31 Octombrie -1 ora (ora de iarna)

2022

Duminica 27 Martie +1 ora (ora de vara)

Duminica 30 Octombrie -1 ora (ora de iarna).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiinta » Ora de iarnă 2018. Când se schimbă ora în România