Ce este "apocalipsa cuantică". Scenariul sumbru ar putea deveni curând realitate
Cum ar arăta lumea dacă toate fișierele secrete criptate s-ar deschide brusc, lăsând informaţiile să circule nestingherite? Un astfel de scenariu e cunoscut sub numele de "apocalipsă cuantică". Specialiştii explică de ce ar trebui să ne fie teamă de un asemenea eveniment.
"Apocalipsa" în sine este un gând terifiant, însă "apocalipsa cuantică" ar putea depăşi limitele imaginaţiei când vorbim despre dezastre informatice. Pe scurt, computerele cuantice funcționează complet diferit de cele dezvoltate în ultimul secol. Iar teoretic, acestea ar putea deveni mult mai rapide decât dispozitivele din ziua de azi, relatează BBC. De aici deducem că, pus în faţa unei probleme extrem de complexe de decriptare a datelor, un computer cuantic ar putea sparge cifrul într-un interval infinit mai scurt decât permite tehnologia acum. Timpul de aşteptare ar fi redus la doar câteva secunde!
Ce este "apocalipsa cuantică" şi cum ne-ar putea afecta
În vreme ce astfel de computere ar putea rezolva probleme majore cu care se confruntă umanitatea, există și o parte întunecată. Mai multe țări, între care SUA, China, Rusia și Marea Britanie, investesc sume uriașe de bani pentru a dezvolta computerele cuantice ultra-rapide, în vederea obținerii unui avantaj strategic în sfera cibernetică. În fiecare zi, cantități mari de date criptate - care aparţin inclusiv oamenilor obişnuiţi - sunt colectate fără permisiune și stocate în bănci de date. De aici vor putea fi furate instantaneu în ziua în care computerele cuantice ale hoților de date vor deveni suficient de performante pentru a le putea decripta.
"Tot ce facem astăzi pe internet, de la achiziţiile online, tranzacții bancare, interacțiuni pe rețelele sociale, tot ceea ce facem este criptat", spune Harri Owen, director de strategie al companiei PostQuantum. "Dar odată ce apare un computer cuantic funcțional care va putea sparge codul ... îi poate oferi aproape instantaneu celui care l-a dezvoltat capacitatea de a șterge conturile bancare, de a închide complet sistemele de apărare guvernamentale – portofelele Bitcoin vor fi epuizate." Nu este singurul care priveşte viitorul în acest fel. Ilyas Khan, directorul executiv al companiei Quantinuum din Cambridge și Colorado, întăreşte avertismentul. "Computerele cuantice vor face inutile majoritatea metodelor existente de criptare", spune el. "Sunt o amenințare pentru modul nostru de viață."
Cum ne putem proteja? Indiferenţa nu e o soluţie
Există, totuşi, şi măsuri de precauţie pentru a preveni aşa-numita "apocalipsă cuantică". "Dacă nu am face nimic pentru a o combate, atunci s-ar întâmpla lucruri rele", afirmă un oficial de la Whitehall, care a cerut să rămână sub anonimat. În Marea Britanie, toate datele guvernamentale clasificate "top secret" sunt deja "post-cuantice", protejate de noi forme de criptare despre care cercetătorii spun că ar putea rezista în faţa atacurilor cibernetice. Giganți tech precum Google, Microsoft, Intel sau IBM lucrează la soluții, cot la cot cu companii de specialitate precum Quantinuum și Post-Quantum.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰