Computerul cuantic al Google a făcut o operație ce durează 10 mii de ani în câteva secunde
Google susține că un computer cuantic pe care îl dezvoltă a reușit să facă în secunde o operație pe care un calculator convențional o îndeplinește în 10 mii de ani.
Google susține că un computer cuantic pe care îl dezvoltă a reușit să facă în secunde o operație pe care un calculator convențional o îndeplinește în 10 mii de ani. Gigantul anunță astfel, pentru prima dată, supremația super-computerelor cuantice, o nouă generație mult mai rapidă față de cea existentă.
Potrivit Google, procesorul său cuantic Sycamor a fost capabil să rezolve în 200 de secunde (adică 3 minute și 20 de secunde) o operație pe care cele mai performante computere convenționale ale momentului ar îndeplini-o în 10 mii de ani.
”O mare realizare”
Șeful Google, CEO-ul Sundar Pichai, a scris pe Twitter că este foarte mândru de ”marea realizare” a echipei.
Rezultat contestat
Rivalii de la IBM, care la rândul lor dezvoltă un computer cuantic, sunt însă sceptici cu privirile la rezultatele obținute de Google.
Ce înseamnă supremația cuantică
Rezultatele studiului făcut de cercetătorii Google au fost date pentru publicare în revista Nature. În cazul computerelor clasice, unitatea "bit" poate avea fie valoarea 0, fie valoarea 1. Echivalentul său în sistemul cuantic, qubit (bit cuantic) poate fi 1 și 0 în același timp.
Conform BBC, Sycamore are 54 de qubiți, dar unul nu funcționează, astfel că supercomputerul merge pe baza a 53 de qubiți.
În ciuda reușitei, mai sunt destule de făcut până când tehnologia computerelor cuantice să poată fi pusă eficient în aplicare, spune AFP. Chiar autorii studiului susțin că este nevoie de un hardware mai bun și de tehnici de monitorizare mai sofisticate, pentru a putea exploata mai bine puterea cuantică.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰