Antena Meniu Search
x

Cercetătorii de la Cambridge au întinerit cu 30 de ani celulele pielii unei femei. Tot mai aproape de idealul "tinerețe fără bătrânețe"

Cercetătorii de la Cambridge au întinerit celulele pielii unei femei de 53 de ani, astfel încât acestea să fie la fel cu cele ale unei femei de 23 de ani, scrie BBC. Oamenii de știință cred că pot regenera și alte țesuturi ale corpului, pentru a combate efectele îmbătrânirii. 

de Redactia Observator

la 08.04.2022, 16:15

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Profimedia Images

Scopul final al acestei cercetări este de a dezvolta tratamente pentru bolile legate de procesul de îmbătrânire, cum ar fi diabetul, bolile de inimă și tulburările neurologice.

Profesorul Wolf Reik, coordonatorul acestui studio, de la Institutul Babraham din Cambridge, a declarat pentru BBC News că speră că tehnica poate fi folosită în cele din urmă pentru a menține oamenii mai sănătoși pe măsură ce îmbătrânesc.

"Am visat de mult la asta. Multe boli se agravează odată cu înaintarea în vârstă, iar gândul că am putea să îi ajutăm pe oameni în acest fel este foarte incitat", a spus el.

Profesorul Reik a subliniat însă că lucrarea, care a fost publicată în jurnalul eLife, se afla într-un stadiu incipient. El a spus că sunt câteva probleme științifice de depășit înainte ca acesta să poată fi mutat din laboratorul său în clinică. 

Pe acelaşi subiect

Tehnica, bazată pe o descoperire care a dus la crearea lui Dolly

Originea tehnicii celulelor stem datează din anii 90, când cercetătorii de la Institutul Roslin din Scoția au dezvoltat o metodă prin care o celulă matură a unei oi se poate transforma într-un embrion. Aceeași tehnică a fost folosită la crearea lui oii clonate Dolly.

Echipa de la Institutul Roslin nu avea ca obiectiv clonarea oilor sau a oamenilor, ci folosirea tehnicii pentru a crea așa-numitele celule stem embrionare umane. Apoi, celulele ar urma să fie dezvoltate pentru a obține țesuturi specifice, precum cartilaje sau celule nervoase. 

În prezent, celulele pileii pe baza cărora s-a efectuat studiul provin de la o femeie de 53 de ani. Cu toate acestea, tehnica nu poate fi implementată încă în clinici din cauza riscului mai crescut de apariție a cancerului. Profesorul Reik are încredere că echipa sa va găsi o metodă alternativă mai sigură.

„Obiectivul pe termen lung este să extindem durata de viață sănătoasă a oamenilor, nu de a prelungi viața în general, astfel încât oamenii să poată îmbătrâni într-un mod cât mai sănătos”, a explicat cercetătorul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiinta » Cercetătorii de la Cambridge au întinerit cu 30 de ani celulele pielii unei femei. Tot mai aproape de idealul "tinerețe fără bătrânețe"