Antena Meniu Search
x

Consumăm fără să ştim un "cocktail" de chimicale. Mii de substanţe cu efecte necunoscute intră în contact cu alimentele

Experții internaționali care au analizat peste 1.200 de studii științifice avertizează că oamenii ar putea consuma zilnic, fără să știe, mii de substanțe chimice potențial periculoase. Peste 3.000 de astfel de chimicale au fost descoperite în ambalajele produselor alimantare, iar efectele lor pe termen lung ridică încă semne de întrebare.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 19.05.2022, 20:47

Mii de substanţe cu efecte necunoscute intră în contact cu alimentele
Mii de substanţe cu efecte necunoscute intră în contact cu alimentele - Shutterstock

Oamenii de știință au identificat peste 3.000 de substanțe chimice cu potențial dăunător care pot fi găsite în ambalajele alimentelor și în alte materiale legate de astfel de produse. Dintre aceste chimicale, două treimi nu erau puse în legătură cu alimentația oamenilor, relatează The Guardian. Cifrele îngrijorătoare au fost stabilite în urma eforturilor susținute ale specialiștilor internaționali. Un grup de experți a analizat peste 1.200 de studii științifice care urmăresc prezența substanțelor chimice în ambalajele alimentare, dar şi în echipamentele de procesare ori vesela și recipientele reutilizabile.

Substanţe periculoase în ambalajele alimentelor

Potrivit unui raport publicat joi de Food Packaging Forum, o organizație non-profit din Elveția, în acest moment se cunosc puține lucruri despre multe dintre cele 3.240 de substanțe chimice examinate în cadrul studiilor respective. De asemenea, nici efectele lor asupra oamenilor nu au fost cercetate. Producătorii adaugă chimicalele în ambalaje fie intenționat, fie în lipsa unei documentaţii temeinice, a precizat Pete Myers, coautor al raportului, fondator și om de știință șef al Environmental Health Sciences. În orice caz, multe dintre aceste substanțe chimice ajung în corpul uman, a mai spus el. "Dacă nu știm ce este, nu îi putem stabili gradul de toxicitate", a explicat Pete Myers. "Amestecul de substanțe chimice este prea complex pentru a ne permite reglementarea lui în condiţii de siguranță", crede el.

Noua analiză, publicată de "Critical Reviews in Food Science and Nutrition", vine pe fondul preocupărilor tot mai mari cu privire la expunerea la substanțe chimice potențial toxice din alimente și apă. Forumul de ambalare a produselor alimentare a creat o bază de date în care pot fi căutate substanțele chimice regăsite în materialele folosite de producători şi distribuitori. În vreme ce multe dintre chimicalele de pe listă sunt cunoscute drept fiind periculoase (de exemplu ftalații), altele nu au fost studiate în mod adecvat, a subliniat grupul de cercetare, accentuând că efectele lor asupra sănătății oamenilor rămân neclare.

Marea teamă a cercetătorilor

Cercetătorii s-au declarat surprinşi să găsească substanțe chimice în materialele care vin în contact cu alimentele consumate de adulţi şi copii, fără să aibă habar. Doar o treime din chimicalele studiate apăreau într-o bază de date compilată anterior, cu peste 12.000 de substanțe chimice asociate cu fabricarea materialelor care vin în contact cu alimentele. Aproape două treimi din studiile analizate în noul raport au analizat substanțele chimice din plastic. Producătorii de ambalaje adaugă adesea elemente de compoziţie fără să le cunoască efectele pe termen lung, a declarat Jessica Heiges, doctorand la Universitatea americană Berkeley. Chimicalele "sunt terifiante pentru că nu știm care sunt efectele lor", a mai spus Heiges. "Cel mai alarmant este acest cocktail de substanțe chimice, modul în care interacționează între ele. Unele dintre ele persistă în mediu și în corpurile noastre pe măsură ce le consumăm."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În cuplu, preferaţi să puneţi banii la comun sau aveţi cheltuieli separate?

Observator » Stiinta » Consumăm fără să ştim un "cocktail" de chimicale. Mii de substanţe cu efecte necunoscute intră în contact cu alimentele