Antena Meniu Search
x

Cuvintele "bărbat" și "femeie" ar trebui eliminate din știință, spun cercetătorii. Ei recomandă termenii "producător de ovule" și "producător de spermatozoizi”

Termenii „femeie” și „bărbat” ar trebui eliminați din știință, sugerează oamenii de știință care oferă și o alternativă: „producător de ovule” și „producător de spermatozoizi”, scrie publicația The Times

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 16.02.2023, 12:29

Cuvintele "bărbat" și "femeie" ar trebui eliminate din știință. Cercetătorii recomandă termenii: "producător de ovule" și "producător de spermatozoizi”
Cuvintele "bărbat" și "femeie" ar trebui eliminate din știință. Cercetătorii recomandă termenii: "producător de ovule" și "producător de spermatozoizi” - Profimedia Images

„O mare parte din știința occidentală are rădăcini în colonialism, supremația albă și patriarhat, iar aceste structuri de putere continuă să pătrundă în cultura noastră științifică”, au scris unii dintre cercetări, într-o lucrare publicată în revista Trends in Ecology and Evolution. În opinia lor, limbajul folosit de cercetători susține adesea un status quo discriminatoriu și ar trebui să se schimbe.

În loc de bărbat și femeie, ei au recomandat biologilor să folosească termeni precum „producător de spermatozoizi” sau „producător de ovule” pentru a evita consolidarea „viziunilor heteronormative”.

Grupul de cercetători a întocmit o listă cu 24 de termeni "dăunători". Pe listă au fost incluse cuvintele: bărbat, femeie, mamă, tată, primitiv, invaziv și „supraviețuirea celui mai puternic” – despre care susțin că este legat de „darwinism social”.

De asemenea, nici termenul „știință cetățenească” nu ar fi potrivit deoarece ar putea fi „discriminatoriu pentru non-cetățeni” care s-ar putea simți excluși. În schimb, ei sugerează „știință participantă sau știință comunitară”. Cuvintele primitiv și avansat nu sunt recomandate deoarece sunt „utilizate în mod derogator față de oameni sau practici umane și, de asemenea, inexacte din punct de vedere științific, așa cum implică o ierarhie evolutivă”.

Pe acelaşi subiect

De ce este criticată propunerea

Academicieni implicați în proiect provin din universități precum Harvard, Princeton și Universitatea din California.

Aceste sugestii au fost criticate de experți, care nu sunt implicați în proiect. Profesorul Frank Furedi de la Universitatea din Kent a declarat pentru The Daily Telegraph: „Cred că atunci când caracterizați termeni precum bărbat/femeie, mamă/tată ca fiind dăunători, abandonați știința pentru ideologia advocacy.

„Indiferent de intenție, această propunere va provoca confuzie pentru mulți și ultimul lucru de care au nevoie oamenii de știință este lipsa de claritate cu privire la sensul cuvintelor pe care le folosesc.”

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiinta » Cuvintele "bărbat" și "femeie" ar trebui eliminate din știință, spun cercetătorii. Ei recomandă termenii "producător de ovule" și "producător de spermatozoizi”