Video

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Astronomiei, la 40 de ani de la zborul lui Dumitru Prunariu în cosmos: "Educația și cercetarea rămân calea către progres și evoluție"

De Cornel Preda.
Publicat: 17.05.2021, 18:11.
Actualizat: 17.05.2021, 18:12

Preşedintele României Klaus Iohannis a atras atenţia că planeta noastră are resurse limitate, în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Astronomiei, în contextul festivalului AstroFest, şi că educația și cercetarea au fost și rămân calea către progres și evoluție.

Klaus Iohannis, declaraţie la Palatul Cotroceni în cadrul AstroFest

Klaus Iohannis a mărturisit că este un mare pasionat de astronomie

Presidency.ro

La aniversarea a 40 de ani de când un astronaut român a zburat în spaţiu, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că evenimente precum AstroFest, care promovează ştiinţa spaţiului, tehnologia şi ingineria spaţială merită încurajate şi susţinute. Şeful statului a mai spus că astronomia este un „domeniu care m-a pasionat dintotdeauna şi despre care mă informez permanent, mai ales că în ultimii ani s-au făcut paşi majori”.

"Vă mărturisesc că îmi face o deosebită plăcere să găzduiesc acest eveniment dedicat unui domeniu care m-a pasionat dintotdeauna și despre care mă informez permanent, mai ales că în ultimii ani s-au făcut pași majori.

Astronomia este nu doar una dintre cele mai vechi științe ale umanității, dar este și unul dintre cele mai provocatoare domenii ale gândirii și cercetării.

Citește și:

Astronomia ne dă însă speranța unui viitor de descoperiri care să aprofundeze cunoașterea universului și, implicit, a lumii noastre, în ultimele decenii multiplicându-se demersurile europene și internaționale privind explorarea pașnică a spațiului", a declarat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, laude pentru elevii români olimpici la astronomie şi astrofizică

Şeful statului atrage atenţia că planeta noastră are resurse finite şi suntem mereu într-o cursă cu noi înșine pentru a le gestiona cât mai eficient, mulţumind pe această cale celor care se implică în cercetare.

"Educația și cercetarea au fost și rămân calea către progres și evoluție. Avem în această sală, alături de noi, oameni care și-au dedicat timpul și cunoștințele domeniului astronomiei, explorării spațiului cosmic sau care se află la începutul unui astfel de drum.

Vreau să îi felicit, în mod special, pe elevii olimpici internaționali la astronomie și astrofizică, prezenți astăzi aici, care duc mai departe flacăra acestei științe în România.

În spatele excelentelor voastre rezultate stă o pasiune pe care vă încurajez să o aveți și în continuare. Performanțele tânărului Gabriel Cristian Neagu, care a descoperit mai multe stele variabile, sunt remarcabile dovezi ale legăturii dintre pasiune și performanța în cercetare.
Promovarea astronomiei nu ar fi posibilă fără cei care depun constant eforturi și dăruire în sprijinul alfabetizării științifice. Domnul Mironov și echipa Revistei „Știință și Tehnică” au rămas consecvenți în acest demers, motiv pentru care le adresez felicitări.

În Proiectul „România Educată” acordăm o atenție specială științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii, pe scurt STEM.

De aceea, evenimente precum Festivalul „Astrofest”, care promovează știința spațiului, tehnologia şi ingineria spațială, merită susținute și încurajate", a mai spus Iohannis.

Ce i-a transmis Klaus Iohannis lui Dumitru Prunariu

Preşedintele României a avut un mesaj şi pentru Dumitru Prunariu, la aniversarea a 40 de ani de la călătoria lui în spaţiu.

"Domnule Prunariu,
Sunteți un deschizător de drumuri autentic, primul român care a zburat în spațiu. La mulți ani, cu ocazia celor 40 de ani de la acel moment istoric!

Este admirabilă perseverența de a vă dedica întreaga carieră atât cercetării și explorării spațiului, cât și misiunii de a-i ajuta pe tineri și societatea în ansamblu să conștientizeze importanța acestui domeniu. În acest sens, contribuțiile dumneavoastră la dezvoltarea colaborărilor României cu partenerii internaționali sunt de o însemnătate deosebită", a spus Klaus Iohannis.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Pe cine a eliminat Andi Constantin de la Burlacul! Au mai rămas doar 4 fete în competiție: ”Nu mă văd pe viață cu tine” / VIDEO
spynews.ro
Mama unei victime de la Colectiv vorbește despre cum arată condamnarea prin care trec nevinovații: „Am divorțat. Mi-am pierdut familia”
libertatea.ro
Horoscopul zilei de 21 iunie 2021. Leii sunt sfătuiți să evite investițiile financiare. Află ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
Un ciclon lovește România din plin. Avertizare de ultim moment de la ANM: Zonele afectate de vijeli
gandul.ro
Cum arată și cine este Ștefania, sora mai mică a lui Cristi Borcea! Se știu foarte puține lucruri despre ea | FOTO
prosport.ro
Cum arata cel cu care Narcisa a ajuns sa se casatoreasca la numai 14 ani: Eu sunt de etnie. La noi a fost dragoste adevarata...
redactia.ro
Thalia, spectacol în costum de baie. Artista s-a lăsat filmată din toate unghiurile
tvhappy.ro
S-a terminat, divorțează după 13 ani! Reghe a confirmat despărțirea, incredibil ce a spus Anamaria Prodan
GSP
Noua divizare economică a lumii! Vaccinarea cea mai nouă armă a economiilor bogate
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro