Antena Meniu Search
x

Video Mingea de foc care a traversat cerul României a fost doar începutul. Am putea avea chiar şi 15 şi 30 de meteori pe oră în această perioadă. Ce spun specialişţii

Mingea de foc care a traversat cerul României i-a pus în alertă aseară şi pe salvamontiştii din Hunedoara şi Gorj. Martorii povestesc cu lux de amănunte momentul, pe paginile sociale. Descrierile sunt asemănătoare: obiectul luminos se deplasa în mare viteză, cu flacără şi zgomot.

de Redactia Observator

la 12.07.2023, 13:25

Vezi și

Iniţial, salvamontiştii au crezut că este un avion cu probleme tehnice, dar ulterior şi-au dat seama că este vorba despre un meteor. Şi pentru că nu vedem aşa ceva în fiecare zi, a pornit şi o amplă dezbatere online presărată şi cu teorii ale conspiraţiei. Specialiştii ţin totuşi să ne liniştească. A doua jumătate a lunii iulie va fi foarte bogată în asemenea imagini. În fiecare seară, vor putea fi văzuţi între 15 şi 30 de meteori pe oră.

Mingea de foc care a luminat România

Mirel Bîrlan, directorul Institului Astronomic al Academiei Române, a explicat în Observator 12 ce s-a întâmplat mai precis pe cerul României. 

"Vorbim despre un obiect care a intrat în atmosferă şi în cea mai mare parte, astfel de obiecte se consumă: vorbim despre stele căzătoare şi termenul ştiinţific este acela de meteor. Acest fenomen luminos se produce din cauza faptului că un obiect din afara atmosferei, pe care noi îl numim meteoroid intră în atmosferă şi se consumă. Dacă după ce se consumă mai rămân nişte resturi şi ele ajung pe pământ, aceste resturi le găsim, le putem analiza şi se numesc meteoriţi. Când un astfel de eveniment se produce trebuie să fie foarte luminos energetic. În cazul acesta, este vorba de un bolid, o minge de foc. 

În general aceste obiecte, meteoroizii, Pământul se învârte, îşi face revoluţia în jurul Soarelui, meteoroizii sunt resturi de cometă sau de asteroizi. Pământul când trece prin aceste resturi, prin zonele unde se află, va colecta acest tip de obiecte, care în general au dimenisiuni de ordinul milimetrului diametru şi până la un metru diametru. Aceste colectări se pot face în ceea ce se cheamă curenţi de meteori.

Nu excludem că poate să existe astfel de pietroaie şi care nu sunt legate unul de altul şi care se numesc meteori sporadici. În general, cam 30% din meteori provin din curenţii meteorici. Iar în perioada iulie-august suntem mult mai dispuşi să stăm afară, să ne uităm la cer şi să vedem aceşti curenţi de meteori. Nu avem de ce să ne temem. Avem mult mai puţine evenimente în care să se producă distrugeri sau să fim afectaţi de căderea unor astfel de obiecte". 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiinta » Mingea de foc care a traversat cerul României a fost doar începutul. Am putea avea chiar şi 15 şi 30 de meteori pe oră în această perioadă. Ce spun specialişţii