Mister vechi de 20.000 de ani, dezlegat de un amator. Semnificaţia desenelor din Epoca de Gheaţă
Un restaurator de mobilă londonez a făcut o descoperire crucială, care îi va ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă de ce omul preistoric, vânător-culegător, din Epoca de Gheaţă realiza anumite detalii ale picturilor rupestre.
Potrivit BBC, Ben Bacon a analizat semnele de pe desenele vechi de 20.000 de ani, de pe zidurile peşterilor din Epoca de Gheaţă. În urma observaţiilor făcute, bărbatul, de profesie restaurator de mobilă, a ajuns la concluzia că acestea pot avea legătură cu un calendar lunar. Pe baza descoperirii sale, o echipă de specialişti a reuşit să compileze o serie de informaţii cu privire la ciclurile de reproducere ale animalelor.
Descoperirea făcută de un amator
Ben Bacon a declarat că e "de neînchipuit" să lucreze pe marginea acestui subiect, din vremuri atât de îndepărtate. Picturile rupestre înfăţişau reni, peşti şi alte animale şi proveneau din mai multe zone ale continentului european actual. Arheologii aveau însă dubii cu privire la semnificaţia punctelor şi a altor semne ce figurau în imagini. Aşa că englezul s-a hotărât să le descifreze înţelesul. A petrecut ore întregi documentându-se pe interenet sau în biblioteci, unde a analizat îndeaproape imagini şi fragmente din desenele cu pricina, căutând un anumit şablon care să lege povestea. A luat contact cu savanţi şi cercetători de top, care l-au încurajat în ciuda faptului că era, practic, "o persoană de pe stradă", fără mari cunoştinţe în domeniu.
"Rezultatele arată că vânătorii-culegători din Epoca de Gheaţă au fost primii care au folosit un calendar sistematizat, pentru a marca şi nota informaţii despre evenimente ecologice, urmărind vag şi trecerea timpului", a declarat prof. Paul Pettitt, de la Universitatea din Durham.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰