Antena Meniu Search
x

Foto Anunț istoric făcut de cercetătorii americani. Cum funcționează "Sfântul Graal" al energiei, care ar putea asigura viitorul omenirii

O descoperire științifică fără precedent a fost anunțată de cercetătorii americani, în misiunea lor de a obține energie net pozitivă dintr-o reacție de fuziune. Potrivit BBC, în cursul zilei de marți, oamenii de știință au confirmat că au depășit o barieră majoră, obținând mai multă energie decât au "investit" în reacția de fuziune nucleară.

de Redactia Observator

la 13.12.2022, 18:31

cercetătorii americani sunt aproape de a produce energie nelimitată fără costuri pentru mediu
Anunț istoric făcut de cercetătorii americani. Cum funcționează "Sfântul Graal" al energiei, care ar putea asigura viitorul omenirii - Profimedia Images

Demersul științific fără precedent a avut loc în California, la National Ignition Facility din Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL). Experimentul, în care s-au investit 3.5 miliarde de dolari, constă în depozitarea unei cantități mici de hidrogen într-o capsulă de dimensiunea unui bob de piper, capsulă care este apoi lovită de 193 de fasciule laser ce încălzesc și comprimă combustibilul.

Laserele sunt atât de puternice, scriu jurnaliștii de la BBC, încât pot încălzi capsula la 100 de milioane de grade Celsius, o temperatură mai ridicată decât cea produsă în mijlocul Soarelui. Iar procesul de comprimare produce o presiune de 100 de milioane de ori mai ridicată decât cea a atmosferei Pământului. În aceste condiții speciale, capsula face implozie și forțează atomii de hidrogen să fuzioneze și să elibereze în acest fel energie.

Ce este fuziunea nucleară

Reacţia de fuziune care a produs un câştig net de energie de 120% s-a produs în decursul ultimelor două săptămâni, a raportat FT, citând trei persoane care au cunoştinţă despre rezultatele preliminare ale experimentului. Fuziunea nucleară este considerată de susţinătorii ei drept o energie a viitorului, în special pentru că ea nu produce gaze cu efect de seră şi pentru că elimină foarte puţine produse reziduale.

"Dacă această descoperire este reală, ea va putea schimba datele problemei pentru planeta noastră", a scris pe Twitter Ted Lieu, membru al Congresului din California, după publicarea acelui articol în FT.

Fuziunea diferă de fisiune, tehnica utilizată în centralele nucleare actuale şi care constă în spargerea legăturilor dintre nuclee atomice grele pentru a recupera apoi energie. Fuziunea este procesul invers: se combină două nuclee atomice uşoare pentru a crea unul greu. În cazul de faţă, doi izotopi ai hidrogenului, dând naştere unor atomi de heliu. Instalaţiile de la LLNL sunt compuse din aproape 200 de lasere de mărimea a trei terenuri de fotbal, care ţintesc un punct minuscul, spre care trimit niveluri înalte de energie, pentru a iniţia o reacţie de fuziune.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiinta » Anunț istoric făcut de cercetătorii americani. Cum funcționează "Sfântul Graal" al energiei, care ar putea asigura viitorul omenirii