O nouă eră în medicina fetală. Au fost obținute, în premieră, organe în miniatură din celule stem prelevate din lichid amniotic
Organe în miniatură au fost obţinute pentru prima dată din celulele stem prelevate de la embrioni aflaţi în lichid amniotic, în cadrul unei cercetări care face posibilă atât studierea neinvazivă a ultimelor etape de dezvoltare în timpul sarcinii, cât şi experimentarea unor terapii ţintite pentru bolile congenitale, informează ANSA luni.
Studiul, coordonat de cercetători italieni şi realizat la University College London, a fost publicat în revista Nature Medicine. Coordonatorul proiectului a fost Paolo De Coppi, iar autorul principal este Mattia Gerli.
"Se deschide o nouă eră. Până acum nu a fost posibil să se obţină un astfel de rezultat într-un mod neinvaziv. Mai sunt necesare multe cercetări, dar calea este deschisă şi primele teste clinice ar putea fi gata în patru sau cinci ani. Lichidul amniotic este o resursă, iar în cercetările noastre am obţinut o hartă ce a fost realizată celulă cu celulă", a declarat Paolo De Coppi pentru agenţia de presă ANSA.
O nouă eră în medicină
În cadrul studiului, celulele recoltate din lichidul amniotic au fost prelevate în timpul probelor prenatale provenite de la 12 sarcini care atinseseră o perioadă cuprinsă între 16 şi 34 de săptămâni. Astfel, celulele stem, cultivate în laborator, s-au înmulţit şi s-au organizat până când au format organoizi de plămâni, intestine şi rinichi.
De asemenea, a fost obţinut un organoid din plămânul unui fetus cu hernie diafragmatică congenitală, un defect al diafragmei care generează insuficienţă respiratorie şi hipertensiune pulmonară, o afecţiune ce prezintă o mortalitate crescută.
Această realizare le-a permis cercetătorilor să experimenteze pe acel mini-organ diferite tipuri de medicamente, cu scopul de a le identifica pe cele mai eficiente.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰