Antena Meniu Search
x

Orionidele, ploaie de stele căzătoare pe 21 octombrie. Ce legătură au cu cometa Halley

Orionidele, un fenomen astronomic care îi încântă pe cei pasionaţi, va putea fi admirat pe 21 octombrie. Ploaia de meteori este rezultatul unor fragmente provenite din coada cometei Halley. Aceştia ajung în atmosfera Pământului cu o viteză extrem de mare.

de Redactia Observator

la 20.10.2021, 16:06

Orionidele, ploaie de stele căzătoare pe 21 octombrie
Orionidele, ploaie de stele căzătoare pe 21 octombrie - Getty Images

Ploaia de stele căzătoare Orionide, atinge punctul maxim în 21 octombrie

Ploaia de meteori cunoscuţi sub numele de Orionide va atinge vârful în jurul zilei de 21 octombrie. Anul acesta, cei care vor să observe spectacolul atât din ​​emisfera nordică, cât și din cea sudică se pot aștepta să vadă până la 20 de corpuri strălucitoare pe oră. Desigur, trebuie să fie cele mai bune condiții, departe de luminile orașului.

Meteorii care vor fi văzuţi pe cer sunt printre cei mai rapizi, deoarece Pământul lovește un flux de particule aproape frontal. Particulele provin din cometa cunoscută sub numele de cometa Halley. 

Cum se produc Orionidele datorită cometei Halley

Pe acelaşi subiect

În momentul trecerii Pământului prin coada cometei Halley, meteorii pătrund în atmosfera planetei cu 66,16192 km/s, iar fenomenul este unul spectaculos. Orionidele au loc în fiecare an în aceeaşi perioadă, punctul maxim fiind atins în noaptea de 21 spre 22 octombrie, însă pot fi observate cu câteva zile înainte şi după apogeu.

Cum poţi admira Orionidele

Orionidele sunt vizibile de oriunde de pe Pământ și pot fi văzute oriunde pe cer. Ca și în cazul majorității evenimentelor de acest gen, poluarea vă poate împiedica să vedeţi aşa cum trebuie ploaia de meteori. Dacă este posibil, îndepărtați-vă de luminile orașului, un lucru care vă poate împiedica să admiraţi spectacolul. Ieșiți în jurul orei 1:30 a.m. din casă și lăsați-vă ochii să se adapteze la întuneric timp de aproximativ 20 de minute. Binoclurile și telescoapele nu vor îmbunătăți imaginea în detaliu, deoarece sunt concepute pentru a vedea mai mult obiectele staționare pe cer.

Unele Orionide vor părea foarte rapide și strălucitoare, deoarece pot zbura cu o viteză relativă de până la 238.000 km / h. Cu doar 6 km / h mai lent decât Leonids, cel mai rapid spectacol al anului, notează SPACE

Este tentant să ne gândim că meteorii mai luminoși reprezintă fragmente care ar ajunge la sol, dar specialiştii susţin că nu este cazul de aşa ceva. Aceste mici fragmente de cometă - unele mici ca un bob de nisip - se numesc meteoroizi. Când intră în atmosfera Pământului, devin meteori. Fricțiunea cauzată de rezistența aerului determină încălzirea meteorilor, creând o linie strălucitoare denumită în mod obișnuit o stea căzătoare. Majoritatea meteorilor s-au dezintegrat înainte de a ajunge pe Pământ. Cei câțiva care lovesc suprafața Pământului se numesc meteoriți.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiinta » Orionidele, ploaie de stele căzătoare pe 21 octombrie. Ce legătură au cu cometa Halley