Antena Meniu Search
x

Persoanele cu ochii albaştri au în comun ceva mai mult decât ar fi crezut. Concluzia la care au ajuns cercetătorii

Cercetătorii au ajuns la o concluzie: toţi oamenii care au ochii de culoare albastră trebuie să afle că se trag din aceeaşi persoană, prima din lume la care s-a identificat o mutaţie în gena care dă pigmentul irisului.

de Redactia Observator

la 04.10.2022, 17:25

Fotografie ochi albastru
Persoanele cu ochi albaştri au un strămoş comun

Cercetătorii au descoperit că gena unui european care a trăit acum aproape 10.000 de ani a fost transmisă până în zilele noastre, scrie indy100. La origine, toate persoanele au avut ochi căprui, cu diferite variaţii de nuanţe, până când a apărut această genă specială.

Astfel, explicaţia pentru faptul că toţi oamenii cu ochii albaştri au un singur descendent este simplă: au cu toţii aceeaşi mutaţie în gena care determină cât de mult pigment maro se formează în iris. În cazul lor, pigmentul maro nu se formează aproape deloc, culoarea fiind una albastră.

10% din populaţie are ochii albaştri

Oamenii de știință consideră că doar 10% din populație are ochi albaștri. Totuşi, culoarea ochilor nu se dezvoltă pe deplin în copilărie, ceea ce înseamnă că pigmentul maro poate apărea mai târziu, iar copiii cu ochi albaștri pot ajunge să aibă ochi căprui atunci când trec de adolescenţă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiinta » Persoanele cu ochii albaştri au în comun ceva mai mult decât ar fi crezut. Concluzia la care au ajuns cercetătorii