Antena Meniu Search
x

Norii planetei Venus ar putea conține organisme vii. Astronomii au detectat un gaz în atmosferă, pe care nu-l pot explica

Există o posibilitate extraordinară, ideea că organisme vii plutesc în norii Planetei Venus. Astronomii analizează acum această posibilitate, după ce au detectat un gaz în atmosfera planetei, pe care nu-l pot explica.

Cristian Ionescu
de Cristian Ionescu

la 14.09.2020, 19:03

Fosfina este, de obicei, asociată cu viața
Cercetătătorii au detectat fosfină în norii planetei Venus - Profimedia
  • Fosfina este, de obicei, asociată cu viața
  • Cercetătorii caută o explicație

Gazul detectat este fosfina, o moleculă formată dintr-un atom de fosfor și trei atomi de hidrogen. Pe Pământ, fosfina este asociată cu viața, cu microbii care trăiesc în intestinele animalelor, cum ar fi pinguinii, sau în medii sărace în oxigen, precum mlaștinile.

Gazul se poate produce și industrial, dar pe Venus nu există fabrici și cu siguranță nu există pinguini. Deci, de ce este acest gaz acolo, la 50 km depărtare de suprafața planetei?

Prof. Jane Greaves, de la Universitatea Cardiff, Marea Britanie, și colegii săi își pun această întrebare.

Cercetătorii au publicat o lucrare în revista Nature Astronomy, care detaliază observațiile lor asupra fosfinei din atmosfera lui Venus, precum și investigațiile pe care le-au făcut pentru a încerca să arate că această moleculă ar putea avea o origine naturală, non-biologică.

Însă, având în vedere tot ce știm despre Venus și condițiile care există acolo, nimeni nu a fost încă capabil să descrie o cale abiotică către fosfină, cel puțin nu în cantitățile care au fost detectate.

Aceasta înseamnă că o sursă de viață merită luată în considerare.

"De-a lungul întregii mele cariere am fost interesat de căutarea vieții în altă parte a Universului, așa că sunt pur și simplu uluit că acest lucru este chiar posibil”, a spus prof. Greaves, citat de BBC.

Gazul este observat la aproximativ 50-60 km altitudine. Concentrația este mică - alcătuind doar 10-20 de părți în fiecare miliard de molecule atmosferice - dar în acest context, asta înseamnă mult.

Venus nu se află în partea de sus a listei atunci când cineva s-ar gândi la viața în altă parte a sistemului nostru solar. În comparație cu Pământul, este de neconceput că ceva ar putea trăi acolo.

Cu 96% din atmosferă alcătuită din dioxid de carbon, totul prezintă un efect de seră. Temperaturile de suprafață sunt ca cele din cuptorul pentru pizza - peste 400 de grade, iar sondele spațiale care au aterizat pe planetă au supraviețuit doar câteva minute, înainte de a se descompune.

Și totuși, la 50 de km înălțime, a fost descoperit acest gaz, fosfina, iar oamenii de știință sunt intrigați. Ideea trebuie explorată în continuare, deoarece oamenii de știință urmăresc, de asemenea, orice cale chimică geologică sau abiotică prin care ar putea fi obținută fosfina, pentru a explica prezența acesteia în norii planetei Venus.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiinta » Norii planetei Venus ar putea conține organisme vii. Astronomii au detectat un gaz în atmosferă, pe care nu-l pot explica