Antena Meniu Search
x

Un om de știință francez a recunoscut că fotografia cu steaua Proxima Centauri era de fapt o felie de chorizo: „O glumă de cercetător”

Scandal uriaș, după ce un om de știință francez a recunoscut că fotografia despre care a spus că este făcută de telescopul spațial James Webb stelei Proxima Centauri, cea mai apropiată de sistemul nostru solar, este de fapt o felie de salam chorizo. 

de Redactia Observator

la 05.08.2022, 23:05

Un om de știință francez a recunoscut că fotografia cu steaua Proxima Centauri era de fapt o felie de chorizo: „O glumă de cercetător” - Twitter

Inițial, urmăritorii de pe Twitter ai cercetătorului Etienne Klein au fost încântați despre „detaliile uimitoare” ale fotografiei și au comentat la postare. La rândul său, Klein a scris: „Fotografie cu Proxima Centauri, steaua de lângă Soare, aflată la 4,2 ani lumină de Pământ. A fost făcută de către telescopul James Webb. Aşa nivel al detaliilor... O nouă lume ni se descoperă înaintea ochilor”, a scris omul de ştiinţă Etienne Klein, pe Twitter, pe 31 iulie.

O glumă de cercetător

Klein a decis, într-un final, să spună că a fost „o glumă de cercetător” și că fotografia, care a făcut înconjurul lumii, nu este steaua aflată la peste patru ani-lumină de Soare, ci doar o felie de chorizo. „Conform cosmologiei contemporane, mezelurile spaniole nu se găsesc nicăieri în afara de Pământ”, a spus Klein.

Mulţi dintre internauţi n-au înţeles gluma lui Klein, însă acesta spune că a considerat-o necesară pentru ca oamenii să caute şi să ceară întâi argumente de la cei aflaţi în poziţie de putere, în loc să creadă „nemestecat” tot ce li se spune, mai ales că este o perioadă încărcată, cu multe ştiri false. Totuşi, mulţi utilizatori de Twitter au scris că nu sunt amuzaţi de gluma astronomului.

Miercuri, Klein a revenit cu scuze. „Vă cer scuze celor pe care i-am şocat cu farsa mea, care nu a avut nimic original”, argumentând că a fost doar o „glumă ştiinţifică”. În plus, el şi-a „spălat păcatele”, postând o fotografie cu o galaxie aflată la 500 milioane ani lumină - Roată de Car (Carthweel Galaxy), realizată de telescopul James Web. De data aceasta, imaginea este reală, a dat asigurări astronomul.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiinta » Un om de știință francez a recunoscut că fotografia cu steaua Proxima Centauri era de fapt o felie de chorizo: „O glumă de cercetător”