Antena Meniu Search
x

Alexa, acuzat de specaliști că ar putea să încetinească dezvoltarea copiilor. Cum se apără Amazon

Dispozitivele controlate de voce, cum ar fi Amazon Echo și dispozitivele Google Home, ar putea încetini dezvoltarea copiilor. Experții spun că gadgeturile pot avea „consecințe pe termen lung asupra empatiei, compasiunii și gândirii critice” în rândul copiilor.

de Redactia Observator

la 29.09.2022, 19:01

Utilizarea dispozitivelor ar putea avea consecințe negative
Alexa, acuzat de specaliști că ar putea să încetinească dezvoltarea copiilor - Shutterstock

Milioane de dispozitive din întreaga lume sunt încărcate cu programe bazate pe inteligență artificială, cum ar fi Alexa și Siri. Copiii sunt adesea lăsați să se joace singuri cu dispozitivele, discutând sau citindu-le și primind răspunsuri asemănătoare oamenilor, potrivit The Sun.

Utilizarea dispozitivelor ar putea avea consecințe negative, au spus experții. Inteligența artificială care stă la baza dispozitivelor, combinată cu vocile care sună uman „poate afecta negativ dezvoltarea cognitivă și socială a copiilor”, au scris cercetătorii în jurnalul Archives of Disease in Childhood.

În articol, cadrele universitare au avertizat că programele inteligente și alte dispozitive pot avea efecte pe termen lung asupra modului în care un copil crește.

Efectele multiple asupra copiilor includ răspunsuri inadecvate, împiedicând dezvoltarea socială și împiedicând oportunitățile de învățare”, a spus coautorul Anmol Arora, de la Universitatea din Cambridge.

Pe acelaşi subiect

Copiii leagă atributele umane de dispozitive

O problemă, a adăugat ea, este că copiii leagă atributele umane de dispozitive care sunt „în esență o listă de cuvinte și sunete antrenate combinate pentru a forma o propoziție”. Copiii pot ajunge să copieze dispozitivele, emulând modul robotic în care vorbesc, ceea ce este rău pentru dezvoltarea lor.

Lipsa capacității de a se angaja în comunicare non-verbală face ca utilizarea dispozitivelor să fie o metodă slabă de a învăța interacțiunea socială”, au scris cercetătorii.

Unele dintre datele utilizate în cercetare sunt vechi de un deceniu și încă nu au fost revizuite. Asta înseamnă că oamenii de știință nu l-au verificat încă pentru a se asigura că respectă standardele academice adecvate.

 „Alexa este concepută pentru a oferi informații corecte și utile. Mulți dintre clienții noștri ne-au spus că Amazon Kids pe Alexa, Echo Dot Kids și Kids Skills își ajută copiii, inclusiv pe cei cu autism și ADHD. Credem că tehnologia vocală va fi o parte importantă a viitorului și scopul nostru este să oferim copiilor o experiență educațională combinată cu controale care le oferă părinților liniște sufletească”, a declarat un purtător de cuvânt al Amazon.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Tehnologie » Alexa, acuzat de specaliști că ar putea să încetinească dezvoltarea copiilor. Cum se apără Amazon