Antena Meniu Search
x

Video Campioni mondiali la Robotică, fără niciun ajutor din partea statului român: "Ceea ce am facut noi a fost supraomenesc". 16 liceeni au adus aurul României

Viitorul sună bine. România e campioană mondială la Robotică, după un succes de răsunet, împotriva titratei echipe a Americii. De la înființarea Campionatului Internațional de la Chicago, nicio altă țară, în afară de SUA, nu a mai bifat o asemenea performanță.

Adrian Lupușor
de Adrian Lupușor

la 20.07.2021, 20:02

Vezi și

O echipă de liceeni români a câştigat finala Campionatului Internațional de Robotică, în fața celor mai puternici adversari, echipa Statelor Unite ale Americii. Chiar la ei acasă, în Chicago. Un triumf sinonim cu un record mondial. "Începând cu anul 1989, când s-a fondat acest concurs de robotică pentru elevi de liceu, în scop educational, nu a existat niciodată când o echipa neamericană, o echipă străină să reușească să câștige Campionatul Mondial", a declarat Ionuţ Panea, antrenorul echipei naţionale de robotică a României.

16 liceeni au adus aurul României. Ei i-au "programat" pe Anihilator și Armaghedon, roboții tricolori, să obțină cel mai bun punctaj. "A fost o întreagă aventură. Noi am inceput să lucrăm la roboții de competiție undeva la inceputul lunii octombrie 2020. Am reușit pe ultima sută de metri să ne mobilizăm, să luăm vizele copiilor, biletele de avion, să pregătim toată logistica pentru participarea în condiții bune la concurs", a mai precizat Ionuţ Pantea.

Până să ajungă pe tărâmul făgăduinței, echipa de Robotică a României a participat la alte două Campionate Internaționale, din Rusia și Asia Pacific. Și acolo au ieșit victorioși. "Acum 5 ani de zile, noi am reușit să jucăm finala de Campionat Mondial, din păcate am pierdut-o. Și de atunci ne-am setat ca obiectiv sa nu ne oprim până nu reușim să îi doborâm pe americani. Am reușit acest lucru în 2021", mai spune antrenorul echipei naţionale de robotică a României.

Participarea României la concursul de peste Ocean n-a fost finanțată de stat. "Ceea ce am facut noi a fost supraomenesc. Nu vreau să ne plangem, dar ne-a fost destul de greu. Ne-ar fi ajutat foarte, foarte mult să avem o deschidere mai mare, un dialog cu mediul economic din România", a declarat Ionuţ Pantea. România mai are și alte succese răsunătoare în palmares, obținute peste tot în lume. Coreea de Sud, Hong Kong, Australia, Canada, Israel, Olanda, Germania, Spania, Franța și Cehia au cedat, rând pe rând, în fața reprezentativei noastre.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Tehnologie » Campioni mondiali la Robotică, fără niciun ajutor din partea statului român: "Ceea ce am facut noi a fost supraomenesc". 16 liceeni au adus aurul României