Antena Meniu Search
x

Video Exclusiv Observator: Poziția oficială a companiei Meta, după amenințarea cu retragerea Facebook și Instagram din UE

Într-un răspuns pentru Observator, reprezentanţii Facebook spun că nu îşi doresc să se ajungă la o închidere a companiei în Europa, dar ar putea să nu aibă de ales, dacă nu se ajunge la un acord între Washington şi Bruxelles.

de Ioana Matei

la 07.02.2022, 23:44

Vezi și

Poziția Facebook, transmisă redacției Observator: "Nu avem nici cea mai mică dorință și nici planuri de a ne retrage din Europa, dar realitatea simplă este că Meta, ca multe alte business-uri, organizații sau servicii, se bazează pe transferul de date între UE și SUA pentru a opera servicii globale. Ca multe alte companii, am respectat regulile și Clauzele Contractuale Standard, precum și garanțiile privind datele, pentru a opera un serviciu global. Fundamental, business-ul nostru are nevoie de reguli clare și globale pentru a proteja transferul de date transatlantic pe termen lung și, ca peste 70 de alte companii dintr-o gamă largă de industrii, monitorizăm cu atenție impactul asupra operațiunilor noastre din Europa pe măsură ce apar progrese."

De la ce a pornit conflictul Facebook - Uniunea Europeană

Supărarea lui Mark Zuckerberg vine după ce Curţii de Justiție a Uniunii Europene i-a interzis să mai transfere datele utilizatorilor europeni în Statele Unite, pe motiv că nu a dat suficiente asigurări că le poate proteja.  

Deocamdată doar o ipoteză, dispariţia reţelelor nu ar rămâne fără efecte pentru mulţi dintre noi, fie că folosim Facebook şi Instagram pentru divertisment, să ţinem legătura cu prietenii sau să ne informăm. Cei mai afectaţi ar fi însă cei care îşi obţin veniturile de aceste platforme.

Pe acelaşi subiect

Robert Feraru, specialist social media: În România vorbim despre foarte mulți oameni care în continuare aleg Facebook ca principala lor sursa de informare. Asta ne ridică un semn de întrebare atunci când stăm și consumam social media. Oamenii stau cam 2-3 ore pe zi consumând mediul digital și inclusiv știrile și comunicarea cu prietenii se realizează pe astfel de platfome. Ne putem aștepta oricând la o decizie de genul care să arate faptul că Facebook și Instagram ar putea să plece de pe continentul Europei.

Luările de poziție, cel mai probabil o tehnică de negociere

Numai că niciuna dintre tabere nu este dispusă să cedeze. Gigantul din California vrea o legislaţie europeană mai prietenoasă. Doar că numeroasele scandaluri din ultima vreme privind protecţia datelor a dus inclusiv la scăderea încrederii utilizatorilor. 

Marisan Hurducaș, specialist social medial: Cred ca ce se întâmplă în momentul ăsta e doar o tehnică de negociere. Nici mediul de business nu ar avea de câștigat, nici Uniunea Europeană nu ar avea de câștigat, nici măcar.

Facebook rămâne în continuare cea mai mare platformă socială din lume, cu aproape trei miliarde de utilizatori, jumătate de miliard fiind din Europa. Alte câte două miliarde sunt pe WhatsApp sau Instagram.

Ioana Matei, reporter Observator: Doar pe Facebook, în septembrie 2021, aveau cont aproape 12 milioane de români, iar pe Instagram îşi petrec zilnic ore întregi 4,8 milioane de utilizatori.

Unii români spun că s-ar despărţi fără regrete de Facebook

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Şi în mediul online anunţul Meta a devenit motiv de ironii: "Americani, puteţi fiţi geloşi! Meta ameninţă să închidă Facebook şi Instagram în Europa. Ok, faceţi acelaşi lucru şi în Statele Unite!" au titrat cei de la Marshable, o celebră platformă online de ştiri şi divertisment. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Tehnologie » Exclusiv Observator: Poziția oficială a companiei Meta, după amenințarea cu retragerea Facebook și Instagram din UE